Междинно изявление относно ваксините срещу COVID-19 в контекста на разпространението на вариант Омикрон SARS-CoV-2 от Техническата консултативна група на СЗО относно състава на ваксините срещу COVID-19 (TAG-CO-VAC).

Техническа консултативна група относно състава на ваксините срещу COVID-19 (TAG-CO-VAC) преглежда и оценява последиците за общественото здраве от възникващите варианти на загриженост (VOC) на SARS-CoV-2 върху ефективността на ваксините срещу COVID-19 и да предостави препоръки на СЗО относно състава на ваксината срещу COVID-19, ако е необходимо.

В контекста на разпространението на Омикрон, TAG-CO-VAC настоява за по-широк достъп в световен мащаб до настоящите ваксини срещу COVID-19 за първични серии и бустерни дози, с надеждата, че това също смекчава появата и въздействието на нови варианти на загриженост.

TAG-CO-VAC насърчава разработчиците на ваксини да събират данни в малък мащаб за широчината и величината на имунния отговор за моновалентни и мултивалентни ваксини - тези данни ще бъдат взети предвид в по-широка рамка за вземане на решения относно състава на ваксината от TAG-CO-VAC.

От появата си, вирусът SARS-CoV-2 продължава да се развива и СЗО определи пет варианта като SARS-CoV-2 варианти на загриженост (VOC) към днешна дата - а именно Alpha, Beta, Gamma, Delta и Omicron - поради техните въздействие върху предаването, тежестта на заболяването или способността за имунно бягство. Докато вариантът Омикорн се разпространява бързо по света, се очаква еволюцията на SARS-CoV-2 да продължи и е малко вероятно Omicron да е последният VOC.

TAG-CO-VAC разработва рамка за анализ на доказателствата за възникващи варианти на загриженост в контекста на критерии, които биха предизвикали препоръка за промяна на състава на ваксиналния щам срещу COVID-19 и ще съветва СЗО относно актуализираните състави на ваксините, ако е необходимо. Тази рамка отчита глобалното разпространение и предаване, клиничната тежест, генетичните, антигенните и фенотипните характеристики на ЛОС, включително капацитета за имунно бягство и оценките на ефективността на ваксината.

Тъй като СЗО класифицира варианта Омикорн като VOC на 26 ноември 2021 г., TAG-CO-VAC се среща редовно, за да прегледа доказателствата относно характеристиките на варианта. Това изявление отразява настоящото разбиране за последиците от появата на варианта върху настоящите ваксини срещу COVID-19 и предоставя текущата гледна точка на TAG-CO-VAC относно опциите за ваксини за бъдещето.

С наличните ваксини срещу COVID-19 текущият фокус остава върху намаляването на тежките заболявания и смъртността, както и върху защитата на здравните системи. Ваксините, които са в списък на СЗО за спешна употреба в няколко платформи за ваксини, осигуряват високо ниво на защита срещу тежки заболявания и смърт. За варианта Омикорн мутационният профил и предварителните данни показват, че ефективността на ваксината ще бъде намалена срещу симптоматично заболяване, но е по-вероятно защитата срещу тежко заболяване да бъде запазена. Необходими са обаче повече данни за ефективността на ваксината, особено срещу хоспитализация, тежко заболяване и смърт, включително за всяка платформа за ваксини и за различни дозирани ваксини и продуктови режими.

TAG-CO-VAC подкрепя спешен и широк достъп до настоящите ваксини срещу COVID-19 за приоритетните популации по света, за да осигури защита срещу тежки заболявания и смърт в световен мащаб и за смекчаване на появата и въздействието на нови варианти на загриженост чрез намаляване на тежестта на инфекцията. На практика, докато някои страни може да препоръчат бустерни дози ваксина, непосредственият приоритет за света е ускоряването на достъпа до първичната ваксина, особено за групите с по-голям риск от развитие на тежко заболяване.

С доставките в близък и средносрочен план на наличните ваксини, необходимостта от равен достъп до ваксини в различните страни за постигане на глобалните цели на общественото здраве, програмни съображения, включително търсенето на ваксини и еволюцията на вируса, стратегия за ваксинация, базирана на многократни бустерни дози от оригиналния състав на ваксината е малко вероятно да бъде подходящ или устойчив.

TAG-CO-VAC счита, че ваксините срещу COVID-19, които имат силно въздействие върху превенцията на инфекцията и предаването, в допълнение към предотвратяването на тежки заболявания и смърт, са необходими и трябва да бъдат разработени. Докато не бъдат налични такива ваксини и докато вирусът SARS-CoV-2 се развива, съставът на настоящите ваксини срещу COVID-19 може да се наложи да бъде актуализиран, за да се гарантира, че ваксините срещу COVID-19 продължават да осигуряват препоръчаните от СЗО нива на защита срещу инфекция и заболяване, включително Омикорн и бъдещи варианти.

Pfizer с конкретна ваксина за Омикрон и циркулиращи варианти през март

Pfizer с конкретна ваксина за Омикрон и циркулиращи варианти през март

Moderna също разработва, търсенето е голямо, правителства искат да са готови за ваксинация

TAG-CO-VAC разгледа промяна в състава на ваксините: да гарантира, че ваксините продължават да отговарят на критериите, установени в целевия продуктов профил на СЗО за ваксини срещу COVID-19, включително защита срещу тежко заболяване. За подобряване на защитата с ваксина.

За тази цел ваксините срещу COVID-19 трябва: да се основава на щамове, които са генетично и антигенно близки до циркулиращия(ите) вариант(и) на SARS-CoV-2; в допълнение към защитата срещу тежки заболявания и смърт, да бъдат по-ефективни в защитата срещу инфекции, като по този начин намаляват предаването в общността и необходимостта от строги и широкообхватни мерки за обществено здравеопазване и социални мерки; предизвикват имунни отговори, които са широки, силни и дълготрайни, за да се намали нуждата от последователни бустер дози.

В съответствие с този подход има много опции, които да се разгледат: моновалентна ваксина, която предизвиква имунен отговор срещу преобладаващия циркулиращ вариант(и), въпреки че тази опция е изправена пред предизвикателството на бързата поява на варианти на SARS-CoV-2 и времето, необходимо за разработване на модифицирана или нова ваксина; мултивалентна ваксина, съдържаща антигени от различни SARS-CoV-2; pan SARS-CoV-2 ваксина, по-устойчива дългосрочна опция, която ефективно би била устойчива на варианти.

TAG-CO-VAC насърчава производителите на ваксини срещу COVID-19 да генерират и предоставят данни за ефективността на настоящите и специфични за Омикрон ваксини срещу COVID-19, включително широчината, величината и издръжливостта на хуморалните и клетъчно медиирани имунни отговори към варианти чрез моновалентни и/или мултивалентни ваксини. Тези данни ще бъдат разгледани в контекста на рамката, спомената по-горе, за да информират решенията на TAG-CO-VAC, когато може да са необходими промени в състава на ваксината. Би било важно производителите на ваксини да предприемат стъпки в краткосрочен план за разработването и тестването на ваксини с преобладаващи циркулиращи варианти и да споделят тези данни с TAG-CO-VAC и други съответни експертни комитети на СЗО. Производителите на ваксини също се насърчават да предоставят такива данни за всякакви нови и широко реактивни SARS-CoV-2 ваксини, които са разработени.

TAG-CO-VAC ще продължи да оценява доказателствата относно преобладаващите циркулиращи варианти по отношение на свойствата на разпространение/преносимост, клинична тежест (вирулентност), генетични, антигенни и фенотипни характеристики, включително капацитет за имунно бягство и оценки на ефективността и въздействието на ваксините и информация, предоставена от производителите. След това TAG-CO-VAC ще посъветва СЗО относно състава на ваксиналния щам срещу COVID-19, който потенциално може да бъде разработен или като моновалентна ваксина с преобладаващ циркулиращ вариант, или като мултивалентна ваксина от различни варианти.

Справянето с предизвикателството да се гарантира производството на възможно най-добрите ваксини навреме изисква непрекъснат обмен на информация и сътрудничество между СЗО и нейните експертни групи, TAG-CO-VAC, регулаторните органи и производителите на ваксини срещу COVID-19. СЗО, от името на своите държави-членки, се ангажира да улесни този процес.

Това изявление и неговите заключения ще бъдат актуализирани от TAG-CO-VAC, когато данните станат достъпни. Функциите на TAG CO VAC са: Да направи препоръки към СЗО относно методите за оценка на въздействието на Вариантите на загриженост (VOC) върху ваксините; Обобщава наличните доказателства за ефекта на вариантите върху ваксините, включително, но не само, ефективността на ваксините; Препоръчва на СЗО необходими адаптации (ако има такива), така че ваксините да продължат да осигуряват безопасно препоръчаните от СЗО нива на защита срещу. Отчитат демографските данни на населението и имунитета от предишна ваксина или инфекция.

СЗО вещае над 50% от европейците да се заразят с Омикрон през следващите два месеца

СЗО вещае над 50% от европейците да се заразят с Омикрон през следващите два месеца

Над 7 млн. новозаразени с вируса само през първата седмица на 2022-а