Срещу задължитвелното ваксиниране се обявиха от Световната здравна организация (СЗО), предаде МИА. Майкъл Райън, директор по въпросите на спешните санитарни ситуации към СЗО, заяви, че информираният избор е по-доброто решение от принудителната масова ваксинация по света.

Катрин О'Брайън, директор на отдела за имунизация и биология в СЗО, която в момента завежда и ваксинирането, също заяви, че достъпността е важното в момента, а не определянето на стриктни правила.

СЗО предупреди за преждевременен ентусиазъм, че пандемията приключва

СЗО предупреди за преждевременен ентусиазъм, че пандемията приключва

Не приключва - важни са действията и решенията на граждани и правителства

В същото време, Огранизацията се обяви за спазване на правила като социалната дистанция с цел ограничаване на заболеваемостта.

"Не се прегръщайте", настояха от там, като цитираха данни, че на минута в САЩ умират двама души от коронавирус.

Предупрежденията идват на фона на наближаващите празници.

Ваксините COVID-19 трябва първо да се прилагат на лица, които имат най-голяма нужда, преди да бъдат пуснати на останалата част от населението. За това настоя по-рано генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Той направи тези забележки на брифинг в понеделник, докато страните продължават да чакат придобиването на ваксини, а някои вече получиха първите доставки и съставиха ваксинационен план.

"Тъй като страните планират да започнат ваксинирането срещу COVID-19 през следващите седмици и месеци, ние ги призоваваме да дадат приоритет на най-нуждаещите се, въз основа на пътната карта, издадена от Стратегическата консултативна експертна група на СЗО за имунизация", каза шефът на СЗО.

По думите му, здравните работници за първа линия, възрастните хора и тези в тежко здравословно състояние трябва да са с приоритет, тъй като защитата им ще намали заболеваемостта и смъртността, както и тежестта от здравните системи.

В същото време, компаниите съобщават и за проблеми с ваксините. Pfizer прдупреди, че ще успее да произведе половината от предвидените количества.

От ЕК предприеха действия срещу коронавируса като приеха споразумение за освобождаване от ДДС върху ваксини и комплекти за тестване.

СЗО зове: Да ваксинираме приоритетно рисковите групи

СЗО зове: Да ваксинираме приоритетно рисковите групи

След като редица държави вече получиха първите партиди и имат план за следващите месеци

От Комисията обясняват, че с новите правила, приети единодушно от всички държави членки на 28 октомври (като част от Съобщението относно допълнителни мерки във връзка с COVID-19), се цели да се осигури подобрен достъп на по-ниски цени до средствата за предотвратяване, откриване и лечение на коронавирус.

Пандемията от коронавирус създаде необходимост от извънредна реакция от страна на властите във всички области на политиките.

Официално, броят на случаите на COVID-19 в световен мащаб надхвърли 67,25 милиона, а жертвите са повече от 1,53 милиона.