Световната здравна организация съобщи, че "епидемични" нива на наднормено тегло и затлъстяване в Европа са свързани с над 1,2 милиона смъртни случая годишно, съобщава "Франс прес".

По тази причина тя призова за бързи промени в политиката, за да се обърне опасната тенденция.

През последните пет десетилетия процентът на затлъстяване в региона е нараснал със 138% и е свързан с редица ракови и сърдечносъдови заболявания, посочва СЗО и допълва, че почти 1/4 от възрастните в Европа са със затлъстяване - повече, отколкото в който и да е друг регион, с изключение на Северна и Южна Америка.

Нивото на наднорменото тегло и затлъстяването е достигнало епидемични размери в целия регион и продължава да се увеличава, предупреждават от европейския офис на организацията, изтъквайки, че повишеният индекс на телесна маса е основен рисков фактор за незаразни болести, включително рак и сърдечносъдови заболявания.

От доклада на СЗО става ясно, че затлъстяването води до най-малко 13 различни вида рак и вероятно е причина за поне 200 000 нови случая на рак годишно. Очакванията са тази цифра да нарасне още повече през следващите години.

25% от децата ще страдат от затлъстяване до 2050 г.

25% от децата ще страдат от затлъстяване до 2050 г.

Това показват данни на Световната федерация по затлъстяване

Счита се, че наднорменото тегло и затлъстяването са причина за над 1,2 милиона смъртни случая годишно, което представлява повече от 13% от смъртните случаи в региона.

Съгласно последните данни от 2016 г. 59% от възрастните и почти едно от всеки три деца - 29% от момчетата и 27% от момичетата, са с наднормено тегло в Европа.

През 1975 г. 40% от възрастните европейци са били с наднормено тегло, като от тогава досега разпространението на затлъстяването сред възрастните се е увеличило със 138%, като между 2006 и 2016 г. увеличението е 21%.

Докладът на СЗО отчита, че пандемията от COVID-19 също се свързва с проблемите с наднорменото тегло, особено след като локдауните са насърчили "нездравословното хранене или заседналия начин на живот". Освен това се допълва, че хората, живеещи със затлъстяване, са по-склонни да изпитат тежки последици от коронавируса, включително прием в интензивно отделение и смърт.

Смъртността от COVID-19 най-висока в държавите с наднормено тегло и затлъстяване

Смъртността от COVID-19 най-висока в държавите с наднормено тегло и затлъстяване

Около 2,2 милиона от 2,5 милиона смъртни случая от коронавируса

От СЗО поясняват, че причините за затлъстяването "са много по-сложни от обикновената комбинация от нездравословно хранене и липса на физическа активност".

Факторите на околната среда, които са уникални за "силно дигитализираните общества на съвременна Европа, също са двигатели на затлъстяването", се посочва в доклада.

СЗО призова за промени в политиките за предотвратяване на затлъстяването и насърчаване на здравословния начин на живот, като например облагане с данък на сладките напитки и субсидиране на здравословните храни, като същевременно се ограничи предлагането на нездравословни храни на децата.

Според организацията политическите интервенции, насочени към екологичните и търговските детерминанти на лошото хранене на нивото на цялото население, вероятно ще бъдат най-ефективни за обръщане на епидемията от затлъстяване.

Прогнозират над 4 млрд. души с наднормено тегло до 2050 г.

Прогнозират над 4 млрд. души с наднормено тегло до 2050 г.

Много от тях ще са и затлъстели