Повечето нови случаи на коронавирус са извън Китай, алармира Световната здравна организация (СЗО), цитиранa от АФП и други агенции.

Във вторник в Китай са регистрирани 411 случая, докато извън страната са 427.

Това е голям обрат в борбата срещу разпространението на Covid-19.

Гърция потвърди първи заразен с новия коронавирус
Обновена

Гърция потвърди първи заразен с новия коронавирус

38-годишната гъркиня е била в Северна Италия

Генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус подчерта, че има спад на новозаболелите в Китай, където тръгна заразата.

Вчера новите случаи извън Китай превишиха броя на новите случаи в Китай за първи път. Внезапното увеличение на случаите в Италия, Ислямска република Иран и Република Корея е изключително тревожно. Има нови случаи в Бахрейн, Ирак, Кувейт и Оман, които са свързани с Иран. Сега има нови случаи в Алжир, Австрия, Хърватия, Германия, Испания и Швейцария, които са свързани с Италия, обясни генералният секретар.

Първи случай на починал гражданин на Франция от коронавирус

Първи случай на починал гражданин на Франция от коронавирус

Починалият е на 60 г.

Той поясни, че съвместен екип на СЗО и Европейския център за контрол и превенция на заболяванията пристигна в Рим за преглед на мерките за защита на общественото здраве, които се прилагат и предоставяне на техническа подкрепа. Екип на СЗО ще пътува до Иран тази седмица за оказване на подкрепа.

По думите му увеличението на случаите в Китай подтикна медии и политици да настояват да се обяви пандемия. Тедрос Аданом Гебрейесус смята, че не трябва да се бърза да се обявява пандемия без внимателен анализ на фактите. СЗО вече обяви заплаха за общественото здраве в международен мащаб - най-високото ниво.

Коронавирусът нямало да се задържи задълго

Коронавирусът нямало да се задържи задълго

Поскъпване на цените очакват експерти

Ако обявим пандемия, това също може да е сигнал, че не спираме заразата, което не е истина. Ние водим битка, която можем да спечелим, ако направим правилните неща, обяви той и подчерта, че обявяването на пандемия ще увеличи ненужния и неоправдан страх, а също ще парализира системите.