Правителството на талибаните в Афганистан въвежда ограничения за излизане от страната при определени обстоятелства, съобщава "Ройтерс".

Решението предизвика безпокойството на САЩ и Великобритания на фона на опасенията, че ограниченията може да затруднят продължаващата евакуация на хора от Афганистан.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид обяви, че на афганистанците няма да бъде разрешено да напускат страната, освен ако не пътуват до точно посочена дестинация. На жените пък се забраняват пътуванията в чужбина за обучение без попечител от мъжки пол.

ООН: Повече от 500 000 безработни афганистанци от идването на власт на талибаните

ООН: Повече от 500 000 безработни афганистанци от идването на власт на талибаните

Особено тежко са засегнати жените и децата

Това биха били неприемливи ограничения за свободата на движение, написа в Туитър британският шарже д'афер в Афганистан Хюго Шортър и призова талибаните да преосмислят позицията си.

Засега не е ясно дали плановете на талибаните ще затруднят усилията на различни държави и международни организации да евакуират хиляди афганистанци, които са работили за чуждестранни посолства, военни и проекти. Те може да получат убежище в западни страни, но все още се намират в Афганистан.

Говорител на Държавния департамент на САЩ съобщи, че се водят разговори с талибаните по въпроса.

Талибаните обещават да спазват правата на жените, искат отмяна на санкциите

Талибаните обещават да спазват правата на жените, искат отмяна на санкциите

Момичетата обаче не се връщат на училище…

Дали ще успеем да улесним преселването на нашите афганистански съюзници, ще зависи от това дали талибаните ще изпълнят обещанията си за свободното им пропускане, посочи той.

От афганистанското правителство поясниха, че ограниченията за пътуване ще засегнат афганистанци, които са работили за НАТО и за американските сили. Не беше разкрита обаче повече информация за това при какви условия ще бъде позволено на тези хора да се евакуират.