Югоизточен Китай е ударен от бури и проливни дъждове в петък след пристигането на Тайфун Лупит, което предизвика евакуацията на десетки хиляди и затварянето на пристанища по крайбрежието, съобщава "Ройтерс".

Тайфунът "Лупит", или "Жестокост" на Тагалог, достигна в провинция Гуандун в четвъртък, а по-късно същия ден в провинция Фудзиен.

"Лупит" бе понижен до тропическа депресия в петък, но обилните дъждове продължиха от Макао до столицата на провинция Фуджиан Фуджоу, повече от 700 км брегова линия.

Порои в Северна Корея, наводнени домове, щети по пътища и полета

Порои в Северна Корея, наводнени домове, щети по пътища и полета

Особено тревожни са щетите върху посевите

Повече от 33 000 души в Гуандун вече са отведени в безопасни зони и повече от 3 000 рибарски лодки са се върнали в пристанището, съобщи официалната агенция "Синхуа".

Съседният Фуджиан, северно от Гуандун, евакуира 25 000 души от опасни зони и 153 рибарски лодки. Общо 218 пристанища и крайбрежни живописни места също бяха затворени.

В петък се очакват изключително силни валежи във Фуджиан.

"Лупит" ще продължи на север и през Тайванския проток, като по-късно през деня ще донесе силни валежи в Тайван.

Миналия месец силни бури наводниха централната китайска провинция Хенан, убивайки 302 души. Повечето от загиналите бяха в столицата на провинцията Джънджоу, където еквивалентът на почти едногодишен дъжд падна за три дни.