Повече от 1 100 жилища в Северна Корея са били повредени, хиляди хора са евакуирани, а ферми и пътища са отнесени след дни на обилни дъждове, довели до наводнения, информират държавните медии на комунистическата страна, цитирани от "Ройтерс".

Информациите идват, докато нараства тревогата относно щетите върху посевите и възможното въздействие върху хранителните доставки в Северна Корея, която е отрязана от по-голямата част от чуждестранния внос и помощ от самоналожените гранични ограничения, целящи предотвратяване на епидемията от коронавируса, както и от международните санкции.

Тайфун удари югоизточното крайбрежие на Китай

Тайфун удари югоизточното крайбрежие на Китай

Евакуирани са десетки хиляди, затворени са 218 пристанища

Поройни дъждове засегнаха няколко района по източното крайбрежие, включително провинциите Северен и Южен Хамгьон.

Телевизионни кадри показват, че домове са наводнени до покривите им, а мостове и диги са отнесени.

Заместник-началникът на Държавната хидрометеорологична администрация Ри Чен-нам каза пред държавната телевизия, че в части от Северен Хамгьон са регистрирани над 500 литра на квадратен метър дъжд от неделя до вторник, докато райони в Южен Хамгьон надвишиха средните месечни валежи в тези дни.

"Очакваме още дъжд през август в различни региони, включително в района на източното крайбрежие, което може да причини още щети", предупреди той.

Ким Чен-ун: Заплаха от масов глад в Северна Корея

Ким Чен-ун: Заплаха от масов глад в Северна Корея

Поредна хуманитарна криза

През юни върховният водач Ким Чен-ун обяви, че страната е изправена пред "напрегната" хранителна ситуация и много ще зависи от реколтата тази година.

В продължение на месеци държавните медии показваха работа за укрепване на диги и подобряване на канавки, мостове и друга инфраструктура, за да се опитат да предотвратят щети от наводнения.

По време на телефонен разговор днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и министърът на външните работи на Южна Корея Чун Еуй-йон са обсъдили перспективата за хуманитарна помощ за Северна Корея, без да се уточняват подробности.

КНДР: САЩ използват хуманитарните помощи за контрол

КНДР: САЩ използват хуманитарните помощи за контрол

Политически инструмент за намеса във вътрешните работи