Мощният тайфун Ханун се приближи към югозападния японски остров Окинава във вторник, връхлитайки региона със силни ветрове и високи вълни.

Ханун се движеше на северозапад със скорост от 20 км/ч във вторник сутринта, натоварвайки повърхностните ветрове със скорост до 162 км/ч.

Градският офис в столицата на префектура Окинава Наха беше затворен във вторник поради силни ветрове. Магазините в района също бяха затворени или работеха с намалено работно време.

Кадри на националната японска телевизия NHK показаха паднали дървета на улицата в Наха. Не е съобщено за пострадали.

Летището съобщи, че стотици полети до и от летището в Наха, включително повече от дузина международни полети, свързващи Сеул, Хонконг, Тайпе и Шанхай, са били отменени. Общественият транспорт на Окинава, включително автобусите и леките железопътни системи в Наха, както и фериботите свързващи Окинава и близките острови са спрени.

Тайфунът ще продължи да се движи на запад и ще се отдалечава от главния японски архипелаг, след като премине през Окинава във вторник, когато се очаква да донесе дъждовни бури и вълни с височина до 12 метра в региона, съобщи японската метеорологична агенция.

Очакват се тежки валежи в района на Окинава през следващите 24 часа.

Властите предупредиха жителите за силни ветрове и високи вълни, както и за наводнения, и ги призова да стоят на закрито и далеч от прозорците.

 Евакуираха десетки хиляди от Пекин след проливни дъждове и наводнения

Евакуираха десетки хиляди от Пекин след проливни дъждове и наводнения

спряни са стотици полети и са наводнени стотици пътища след тайфуна Доксури