Десетки хиляди хора бяха евакуирани от домовете си в Пекин след рекордни валежи в китайската столица, съобщава "Ройтерс", цитирайки държавните медии. Дъждовете, които са дошли след тайфуна Доксури спряха полети и наводниха стотици пътища днес. Проливен дъжд продължи и в съседния град Тиендзин, както и провинция Хъбей.

Три от петте реки, съставляващи басейна на река Хай, достигнаха опасни нива. Някои къщи бяха отнесени от река Йонгдинг и близо 55 000 души бяха евакуирани от домовете си в град Баодин.

Доксури е една от най-силните бури които са удряли Китай от години. През уикенда тайфунът причини наводнения в южната провинция Фудзиен и прогони стотици хиляди хора от домовете им.

Средните валежи в Пекин достигнаха 176,9 милиметра между събота вечер и понеделник следобед, като максималните регистрирани валежи в района Ментоугу достигнаха 580,9 милиметра.

9 загинали и 4 изчезнали във Виетнам след тайфуна "Доксури"

9 загинали и 4 изчезнали във Виетнам след тайфуна "Доксури"

Над 150 000 къщи са понесли щети, като някои са напълно разрушени

Обсерваторията в Пекин поддържа червена тревога за обилни валежи. Хидрологичната станция в Пекин пък подобри предупреждението си за наводнения с прогноза за още дъжд и речни наводнения.

Над 31 000 души бяха евакуирани от домовете си в Пекин, като работата на повече от 4000 строителни обекта беше спряна. Почти 20 000 сгради бяха проверени за повреди, а живописните места в града бяха затворени, съобщават медиите.

От властите изпратиха работници, за да изпратят храна, включително инстантни юфка, яйца и шунка, и питейна вода за пътници, които останаха блокирани по влакове през нощта. 358 пътища в Пекин бяха засегнати от дъжда в понеделник.

И двете летища в столицата отмениха повече от 180 полета в понеделник сутринта, а стотици други бяха отложени. Няма съобщения за щети или жертви, съобщиха държавните медии.

Повече е пострадал регионът на юг от Пекин. Вчера два камиона паднаха от срутен мост в град Баодинг в северната част от провинция Хъбей. Един шофьор е в неизвестност. Освен това железопътен мост за товари в град Шъдзяджуан беше отнесен в придошла река.

Тайфунът Талим бушува в Южен Китай

Тайфунът Талим бушува в Южен Китай

Оставя след себе си смачкани превозни средства и изхвърлен на брега кит

Синоптиците предупредиха, че тайфунът Ханун наближава и ще удари гъсто населеното крайбрежие на Китай тази седмица. Според властите, той може да нанесе допълнителни щети на царевицата и други култури, които вече са били засегнати от намаляващия вече Доксури.