Тайна група от учени и милиардери работи върху проект "Манхатън" за спиране на коронавируса. Те подготвят най-обещаващото проучване на пандемията и откритията ще бъдат предадени на политиците и Белия дом, пише "Уолстрийт джърнъл".

Дузина американски топ учени, милиардери и индустриални титани обявиха, че имат отговора за справяне с пандемията от коранавирус и са открили задна врата за предоставяне на плана им на Белия дом.

САЩ отчитат 1 млн. заразени с COVID-19

САЩ отчитат 1 млн. заразени с COVID-19

Тревожни данни

Групата е ръководена от 33-годишния лекар и капиталист Том Кейхил, който живее далеч от обществения поглед в нает едностаен апартамент в Бостън. Притежава само един костюм, но има достатъчно връзки да влияе върху правителствените решения във войната срещу Covid-19.

Тези учени и техните поддръжници описват работата си като тайния проект "Манхатън" по време на Втората световна война - топ учени в САЩ разработват атомната бомба. Този път екипът търси нестандартни решения в борбата с коронавируса.

Те се наричат "Учените за спиране на Covid-19". В групата влизат химици и биолози, имунобиолог, невробиолог, хронобиолог, онколог, гастроентеролог, епидемиолог и ядрен учен.

САЩ обвиняват Китай, че доставя некачествени тестове за COVID-19

САЩ обвиняват Китай, че доставя некачествени тестове за COVID-19

Пекин се забавил със справянето с епидемията

От учените в центъра на проекта е биологът Майкъл Росбаш, носител на Нобеловата награда за 2017 г., който коментира, че "няма съмнение, че аз съм най-малко квалифицираният".

За тази група не се е съобщавало преди.

Групата е подготвила конфиденциален документ от 17 страници, в който се призовава за редица нестандартни методи срещу вируса. Една голяма идея е да се лекуват пациентите със силни лекарства, които преди са били използвани против ебола, но с по-големи дози в сравнение с преди.

Администрацията по храните и лекарствата и Департаментът по въпросите на ветераните вече приложиха конкретни препоръки, такива като премахване на някои регулации за производство и изисквания за специфични лекарства против коронавирус.

Директорът на Националните институти по здравеопазване Франсис Колинис е коментирал този месец, че се е съгласил на повечето препоръки в документа, според документи, разгледани от изданието и източници. Докладът на учените е предоставен на членове на правителството и на вицепремиера Майк Пенс, който ръководи щаба за борба с коронавирус.

Основният актив на доктор Кейхил са връзките му чрез инвеститорската му фирма. Те включват такива като милиардерите Питър Тийл, Джим Палота и Майкъл Милкън - финансисти, които му осигуриха легитимност за свързване с американското правителство в разгара на кризата. Кейхил и групата му често съветват Ник Айерс, дългогодишен съветник на Пенс.

Никой от групата не работи за пари. Те са мотивирани от шанса да прибавят връзките и експертизата си за целите на борбата с коронавируса.

Те признават, че могат да се провалят, но ако успеят, това може да промени света. Наясно са, че много от идеите им може и да не бъдат приложени или пренебрегнати от администрацията на Доналд Тръмп.

Хидроксихлорохинът, лекарството против малария, което Тръмп насърчаваше да се използва, но Администрацията по храните и лекарствата предупреди, че уврежда сърцето, се отхвърля от екипа от учени и само се споменава в доклада. Учените също не гледат с добро око на тестовете за антитела, които могат да позволят на хората да се върнат на работа, ако резултатите показват, че са се възстановили от вируса.

САЩ: Хидроксихлорохинът и хлорохинът не действат срещу Covid-19, опасни са за сърцето

САЩ: Хидроксихлорохинът и хлорохинът не действат срещу Covid-19, опасни са за сърцето

Американските специалисти предупреждават, че лекарствата носят рискове за сърцето

Сред препоръките са федералното правителство да закупи и да пробва различни лекарства, чиято ефективност все още не е доказана. Да се съкрати времето за клиничен преглед на нови лекарства до седмица вместо 9 месеца или година.

Екипът настоява да се позволи на ветерани с коронавирус да участват в съществуващите изследвания за рак на простатата, за да се пробват лекарства срещу вируса.

Техният план е от четири фази - тестване на лекарства, антитела терапии, ваксини и последната е свързана с отварянето на САЩ. Сред предложенията за последната фаза са тестове в края на работния ден, така че резултатите да са готови до сутринта. Предлагат мобилно приложение, което да изисква от американците да потвърждават всеки ден дали имат симптоми.