Президентът на Тайван Цай Инг-вен призова за съюз за демокрация, който да се защитава срещу "агресивни действия" и да защити свободата, намеквайки за китайски действия в Южнокитайско море и Тайванския проток като основни заплахи за регионалната стабилност, съобщава "Ройтерс".

Китай, който твърди, че демократичен Тайван е негова територия, разшири военните си действия около острова, както и в спорните Източно и Южнокитайско морета.

Изказвайки се на форум в Тайпе, на който присъстваха висши тайвански служители по сигурността и висши западни дипломати, Цай каза, че Тайван стои в челните редици на защита на демокрацията от "авторитарна агресия".

Докато Тайван се ангажира да засили своите защитни способности, поддържането на регионалния мир и сигурност се нуждае от съвместни усилия, добави тя.

Япония и САЩ заедно ще спрат промяна на статуквото в Южнокитайско и Източнокитайско морета

Япония и САЩ заедно ще спрат промяна на статуквото в Южнокитайско и Източнокитайско морета

Еспър потвърждава, че американско-японският договор за сигурност обхваща източнокитайските морски острови

"Бързата милитаризация на Южнокитайско море, нарастващата и честа тактика на сивата зона в Тайванския проток и Източнокитайско море, принудителната дипломация, използвана срещу държави и корпорации ... дестабилизират индо-тихоокеанския регион", каза Цай, без директно да споменава Китай.

"Време е страните-съмишленици и демократичните приятели в Индо-Тихоокеанския регион и извън него да обсъдят рамка за генериране на трайни и съгласувани усилия за поддържане на стратегически ред, който възпира едностранните агресивни действия."

Тя призова за стратегия, която избягва войната, но все пак изрази решимостта да защити демокрациите, като насърчава сътрудничеството, прозрачността и решаването на проблеми чрез диалог.

Палау пише до Еспър с призив САЩ да градят военни бази на нейна територия

Палау пише до Еспър с призив САЩ да градят военни бази на нейна територия

И да засилят подкрепата за икономиката, защото "дестабилизиращи сили" искат да се възползват

Китай засили натиска върху Тайван да приеме суверенитета над острова, Тайван отговори като потърси по-тесни връзки с демокрациите, които определя за "съмишленици".

Това са предимно Съединените щати, но също така включва Австралия, Великобритания, Канада, Европейския съюз и Япония, като никоя от тях не поддържа официални дипломатически връзки с Тайван.

Освен САЩ, основният доставчик на оръжие в Тайван, останалите държави обикновено предлагат само морална подкрепа от време на време, като например призив към Световната здравна организация да предостави подходящ достъп на Тайван, който не е член.

В Китай: Военните провокации на САЩ могат да им докарат човешки жертви

В Китай: Военните провокации на САЩ могат да им докарат човешки жертви

САЩ трябва психически да се подготвят - ще потъват кораби, ще изчезват самолети и ще погребват войници в чужда земя