Техеран определи като "нелепо" обвинението на израелския външен министър Яир Лапид за ирански заговор за нападения на израелци в Истанбул, съобщава "Ройтерс".

Според Техеран целта е да се навреди на иранско-турските отношения.

На пресконференция в Анкара вчера Лапид благодари на домакина си Турция, че е помогнала за прекратяването на предполагаем ирански заговор срещу израелци в Истанбул и посочи, че усилията в тази посока продължават.

В Туитър говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде обаче заяви, че "нелепото" твърдение на Лапид е "предварително разработен сценарий за разрушаване на отношенията между двете мюсюлмански страни", визирайки Турция и Иран.

Миналата седмица Израел отправи призив към своите граждани да не пътуват до Турция поради риск да станат обект на нападение от страна на ирански терористи.

Израел пак предупреди гражданите си да не пътуват до Турция заради ирански терористи

Израел пак предупреди гражданите си да не пътуват до Турция заради ирански терористи

Заканва се на Техеран да не вреди на израелци

Израелският външен министър Яир Лапид заяви, че "огромните усилия" на израелските сили за сигурност са спасили живота на няколко израелци през последните седмици и благодари на турското правителство за неговия принос, без обаче да разкрива повече подробности.

От своя страна, Турция увери, че взема всички необходими мерки за сигурност в рамките на своите механизми за сътрудничество по отношение на борбата с тероризма.

Техеран обвини Израел за убийството на полковника от Революционната гвардия Хасан Саяд Ходай, който беше застрелян на 22 май зад волана на колата си от двама души на мотоциклет, и се зарече да отмъсти.

Израелските служби разкрили атентати срещу евреи в  Истанбул

Израелските служби разкрили атентати срещу евреи в Истанбул

Турската полиция е извършила арест

От своя страна, Израел обвини Ходай в заговор за атаки срещу гражданите си по целия свят.

Съветът за национална сигурност на Израел предупреди, че Техеран може да се стреми да навреди на израелците в Турция, която определи като "държава с висок риск".

Турция е популярна туристическа дестинация за гражданите на Израел и двете страни са в процес на възстановяване на връзките си след повече от десетилетие на обтегнати отношения.