Двама британски министри са станали обект на опит за телефонна измама, свързана с конфликта в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Министърът на отбраната Бен Уолъс разпореди разследване, след като получил обаждане от измамник, който му се представил за украинския премиер Денис Шмихал. Той обвини Русия за опита за измама.

По време на разтовора обаче Уолъс се усъмнил, тъй като мъжът му задал няколко подвеждащи въпроса. Министърът станал подозрителен и прекъснал обаждането.

"Никаква руска дезинформация и мръсни трикове не могат да отклонят вниманието от нарушаването на човешките права от страна на Русия и незаконната инвазия в Украйна. Отчаян опит", написа той в Туитър.

Фалшиво видео показа капитулацията на Зеленски

Фалшиво видео показа капитулацията на Зеленски

На кадрите "украинският президент" призовава сънародниците си да оставят оръжията пред руските нашественици

Източник от отбраната съобщи, че Уолъс е разпоредил незабавна проверка за това как е било разрешено да се проведе разговорът, който продължил около 10 минути. Обаждането не е било на личния телефон на министъра, а е станало по друга линия с прехвърляне от друг правителствен отдел.

Впоследствие министърът на вътрешните работи Прити Пател също съобщи в Туитър, че е получила подобно телефонно обаждане по-рано тази седмица.

"Жалък опит в такива трудни времена да ни разделят. Ние сме с Украйна", подчерта тя.

Това не е първият път, когато британски министри стават жертви на телефонни измамници.

През май 2018 г. премиерът Борис Джонсън, който беше външен министър по това време, разговаря за международните отношения с мъж, престорил се на арменския премиер.