Лошо редактирано видео, което уж показва как украинският президент Володимир Зеленски публично капитулира пред руските искания, беше посрещнато с подигравки, съобщава "Ройтерс".

Експерти обаче предупредиха, че то може да е предвестник на по-усъвършенствани измами.

Във видеото се показва как Зеленски говори с посивяло лице от президентската трибуна и призовава сънародниците си да оставят оръжията пред руските нашественици.

Интернет потребители обаче веднага отбелязаха несъответствията между тена на кожата на шията и на лицето на държавния глава, странния му акцент и пикселизацията около главата му.

Нина Шик, автор на "Дийпфейкс", посочи, че видеото изглежда като ужасна смяна на лицето на човек, визирайки програми, които могат дигитално да наложат глава върху чуждо тяло. Това е част от по-широки компютърни техники, които генерират свръхреалистични фалшификати, известни като "дийпфейкс".

Тя нарече фалшивото видео със Зеленски "много необработено", но предупреди, че е въпрос на време преди технологията да стане по-достъпна.

Очаквайте фалшиви новини като тази да станат по-лесни за създаване, като същевременно изглеждат много автентични, подчерта Шик.

Телевизионният канал "Украйна 24" съобщи във Фейсбук, че видеото е било разпространено от "вражески хакери" и е фалшиво.

Зеленски посочи териториалната цялост на Украйна като приоритет в преговорите с Русия

Зеленски посочи териториалната цялост на Украйна като приоритет в преговорите с Русия

Киев иска гаранции за сигурност...

Впоследствие украинското министерство на отбраната разпространи видео на истинския президент, в което той нарича кадрите "детинска провокация".

Няма да сваляме никакви оръжия, докато не победим, категоричен бе Зеленски.

Украинските власти вече са отправяли предупреждения за опасността от усъвършенствани фалшиви новини "дийпфейкс", особено след като силите на Москва не успяха да постигнат бърза победа на бойното поле след началото на инвазията на 24 февруари.