Топ мюсюлмански духовник в Турция е атакуван заради коментари, които се възприемат като оскърбителни по адрес на основателя на модерната република Мустафа Кемал Ататюрк. Коментарите са направени по време на първата проповед в "Света София" от повече от 86 г., информира АФП.

Али Ербаш, директорът на Диянет (Дирекцията по религиозните въпроси), ръководи молитвите в "Света София" в петък. На тях участваха президентът Реджеп Ердоган и хиляди хора.

Турция и Гърция се хванаха за гушите и за „Света София”

Турция и Гърция се хванаха за гушите и за „Света София”

През последните месеци напрежението между Анкара и Атина ескалира

По-рано този месец турски съд анулира декрет от 1934 г., който превърна "Света София" в музей.

Храмът е част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Издигнат е от византийския император Юстиниан I през 537 г., но превърнат в джамия след превземането на Константинопол от османците през 1453 г.

Гръцката православна църква в "траур" заради "Света София"

Гръцката православна църква в "траур" заради "Света София"

Религиозни и националистически групи ще организират протести в Атина и Солун

Но на 10 юли президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че близо 1500-годишният храм отваря за мюсюлмански молитви след решение на турски съд, че превръщането на сградата в музей от основателя на съвременна Турция е незаконно. С подписания от него указ този месец Ердоган предаде контрола над сградата на Диянет.

По време на проповедта в петък Ербаш каза, че "султан Мехмед Завоевател завеща и повери на вярващите това изключително място за молитви като зеницата на окото си при условие, че остане джамия до последния си ден. Всяко имущество, което е завещано, е неприкосновено в нашата вяра и изгаря всеки, който се докосне; хартата на дарителя е незаменима и всеки, който я наруши, е прокълнат. Следователно от онзи ден до днес "Света София" е светилище не само на нашата страна, но също и на умма на пророка Мохамед", имайки предвид мюсюлманската общност.

Мюсюлманите се молят за първи път в "Света София" от 86 г.

Мюсюлманите се молят за първи път в "Света София" от 86 г.

Хиляди се очакват да се съберат пред "Света София"

Опозиционни партии осъдиха думите на Ербаш, тъй като коментарите му са атака срещу Ататюрк.

Националистическата Партия на доброто внесе оплакване в прокуратурата срещу Ербаш, обвинявайки го в нарушаване на турската конституция.

В социалните мрежи стана популярен хаштагът "Али Ербаш, знаеш си мястото".

Ербаш се защити в интервю за всекидневника "Хюриет".

Имах предвид бъдещето, а не миналото. Ататюрк умря преди 82 г., отбеляза той и добави, че молитвите са били за починалите, а не за сквернословие.