Председателят на Камарата на представителите на САЩ Пол Райън официално ще поиска от директора на Националното разузнаване Джеймс Клапър кандидатът на Демократическата партия за президент на държавата Хилари Клинтън да бъде лишена от достъп до класифицирана информация по време на президентската кампания, научи ABC News.

Републиканецът от Уисконсин за първи път изрази идеята си по време на интервю във вторник, след като директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми обяви, че бюрото няма да препоръча повдигане на обвинения срещу Клинтън във връзка с използвания от нея личен мейл по време на мандата й на държавен секретар.

ФБР оневини Хилари Клинтън
Обновена

ФБР оневини Хилари Клинтън

Директорът Джеймс Коми заяви на брифинг

"Няма правно основание да предоставите на секретаря Клинтън достъп до класифицирана информация и би довело до изпращане на погрешен сигнал до всички тези, които са отговорни за опазване на нашите национални тайни, ако изберете да й предоставите достъп до тази информация, въпреки откритията на ФБР”, отбелязва Райън в писмо до Клапър. „Твърдо вярвам, че това е необходимо, за да се увери обществото, че нашите национални тайни са подсигурени”, добави той.

На пресконференция в сряда Райън отново излезе с призив към Клапър да лиши Клинтън от достъп до класифицирана информация. От десетилетия номинираните за президент на САЩ получават класифицирана информация от администрацията след провеждането на партийните конвенти.

Хилъри Клинтън няма да бъде обвинена

Хилъри Клинтън няма да бъде обвинена

Обяви главният прокурор Лорета Линч

Председателят на долната камара на Конгреса на САЩ също писа до Коми, който днес ще бъде разпитан в парламентарна комисия във връзка с разследването, с молба да публикува цялата некласифицирана информация от проведеното от ФБР разследване срещу Клинтън.