Американският войник трябва да защитава Съединените щати срещу чужди врагове. Не да води безкрайни битки навън. Това заяви президентът Доналд Тръмп.

Той направи изявлението в речта си пред випускници на военната академия "Уест пойнт", предаде "Спутник".

Ерата на безкрайните войни приключва, обяви той.

Работата на военните е да защитават жизненоважните интереси на Америка и че вместо да възстановява чуждите държави, американският военнослужещ трябва да защитава държавата от чужди врагове, каза той.

Германия не иска САЩ да изтегля ядрените си оръжия от страната

Германия не иска САЩ да изтегля ядрените си оръжия от страната

Тези оръжие трябва да изчезнат, но само ако това го направят всички страни

Не е работа на американските сили да решават древни конфликти в далечни земи, за които много хора дори не са чували, счита още той.

Американският президент направи това съобщение, тъй като се сблъсква с критики заради плановете си да изтегли около 9 500 американски войски от Германия и да ги премести в Полша и другаде, посочва Ройтерс.

Припомняме, че Русия предупреди, че вече усложнените отношения между Москва и НАТО могат да станат още по-лоши, ако САЩ преместят войските си. 

Въпросът за евентуалното предислоциране на американските сили, разположени в Германия, беше повдигнат, след като Германската социалдемократическа партия, която е една от двете управляващи партии в германското правителство, протестира срещу удължаването на престоя на американските войски и харченето на пари за подкрепа на военните им способности.

Русия предупреди САЩ да не местят войските си от Германия в Полша

Русия предупреди САЩ да не местят войските си от Германия в Полша

Това щяло да влоши вече напрегнатата ситуация по отношение на сигурността на Европа

Полша от своя страна предложи американските сили да бъдат предислоцирани на нейна територия, като изтъкна опасения от агресия от страна на Русия.