Президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговият бъдещ наследник в Белия дом Джо Байдън поотделно коментираха отново хода на пандемията в "Туитър".

Европейските страни се борят с китайския вирус, който ги удари тежко. Фалшивите новини не обичат да съобщават за това!, написа Тръмп.

Байдън се изказа по-оптимистично.

Днешните новини за втора ваксина са още една причина да се чувстваме обнадеждени. Това, което беше вярно за първата ваксина, остава вярно и с втората: остават ни месеци.

Дотогава американците трябва да продължат да практикуват социално дистанциране и носене на маски, за да овладеят вируса, написа той.

Още веднъж поздравявам брилянтните жени и мъже, които направиха този пробив и ни доближиха една крачка по-близо до победата срещу този вирус.

Благодарен съм и на работниците на първа линия, които все още се борят денонощно с вируса.

Както е известно, докато Байдън винаги е приемал ситуацията сериозно и сам е давал пример за спазване на мерките, то Тръмп дълго време подценяваше ситуацията, въпреки че самият той също бе заразен и се лекува.

Припомняме, че заразените с новия коронавирус (COVID-19) от началото на епидемията в САЩ надхвърлиха 11 млн. души. Това показват данните на университета "Джонс Хопкинс".

Само за последните 6 дни са се заразили 1 млн. души.

Броят на починалите от началото на епидемията в страната е 246 214 души.

САЩ са най-тежко засегнатата от пандемията страна в света, като са начело по брой на заразени и починали.

Вече над 11 млн. заразени с коронавируса в САЩ

Вече над 11 млн. заразени с коронавируса в САЩ

За последните 6 дни са се заразили 1 млн. души

Сега страната преживява трета вълна на епидемията. Броят на новозаразените на коронавирус е по-висок, отколкото по време на предишните две, въпреки че починалите са по-малко. Здравната система е подложена на изпитание в цялата страна.

На САЩ се пада дял от около 4 процента от населението на Земята, но приблизително 20% от регистрираните заразени с коронавирус.

Коронавирусът е отнел живота на най-малко 1 313 471 души по света от началото на пандемията в Китай през декември 2019 г., според данни на националните правителства и Световната здравна организация.

Каква е ситуацията с коронавируса по света в цифри?

Каква е ситуацията с коронавируса по света в цифри?

1 313 471 души са починали от 54 001 750 случая

Над 54 000 000 случая са потвърдени. От тях най-малко 35 000 000 са се възстановили.

Тези данни вероятно отразяват част от всички случаи, тъй като има много непотвърдени. Много държави тестват само хората със симптоми или по-сериозните случаи.