Президентът на САЩ Доналд Тръмп и кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън ще се изправят на първия телевизионен дебат тази вечер, съобщават местни медии.

Двамата кандидати ще участват общо в три дебата. 

Case Western Reserve University в Кливланд, Охайо, подготвя кампуса си за историческото събитие от седмици. Дебатът ще започне в 21,00 часа местно време (04,00 часа българско време) и ще продължи 90 минути, като няма да има прекъсване за реклами. Модератор на дебата ще е Крис Уолъс от Фокс нюз.

Тръмп платил милиони долари данъци, подцени опасенията за дълговете си

Тръмп платил милиони долари данъци, подцени опасенията за дълговете си

Имал много малко дългове

Тръмп реши да пропусне подготовката за дебата, макар че в неделя заяви, че бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани и бившият му конкурент през 2016 г. Крис Кристи му помагат.

Предизборният щаб на Байдън усилено се подготвя за дебата. Боб Бауър, старши съветник в кампанията и бивш служител в Белия дом, играе ролята на Тръмп.

Форматът на дебата е от шест сегмента по 15 минути по следните теми: постиженията на двамата кандидати, Върховният съд, Covid-19, икономиката, расизмът и насилието в градовете и изборният процес.

Майкъл Коен: Тръмп трябва да получи 360 г. затвор за данъчни измами

Майкъл Коен: Тръмп трябва да получи 360 г. затвор за данъчни измами

Коен бе осъден за лъжесвидетелстване пред Конгреса

Изнесеният миналата седмица списък с теми може да претърпи промяна. Публикуваната в неделя история на "Ню Йорк таймс" вероятно ще бъде включена на дебата.

Кандидатите няма да се ръкуват и няма да носят маски.

Социологическите проучвания дават преднина на бившия вицепрезидент на САЩ на фона на скандалните разкрития за плащаните от Доналд Тръмп данъци през последните две десетилетия. Тръмп е платил само 750 долара федерални данъци върху доходите през 2016 г., когато спечели президентските избори. През 2017 г. също е платил 750 долара. Той не е плащал федерален данък върху доходите в 10 от последните 15 г.

Тръмп обмислял дъщеря си Иванка за вицепрезидент през 2016-а

Тръмп обмислял дъщеря си Иванка за вицепрезидент през 2016-а

Това твърди бивш приближен на Тръмп

Тази информация вероятно ще бъде превърната в оръжия от Байдън срещу американския лидер.

Кампанията на Байдън бързо се възползва от информацията и атакува президента на САЩ. За разлика от държавния глава американският учител плаща 7239 долара данъци, пожарникарите плащат 5283 долара, медицинските сестри - 10 201 долара, а мениджъри в строителството - 16 447 долара.

Около половината американци не са платили федерални данъци върху доходите, но през 2017 г. средно е плащан федерален данък върху доходите от 12 200 долара.

Президентът - първият от 70-те г. на миналия век, който отказва да публикува данъчните си декларации - определи новината на "Ню Йорк таймс" за напълно измислена.

Джо Байдън се надява да убеди тези, които гласуваха за Барак Обама, но през 2016 г. подкрепиха Тръмп. 

Дебатът също ще се проведе на фона на епидемията от коронавирус в САЩ, която отне живота на повече от 200 000 американци, продължаващите протести срещу расизма, напрежението около отказа на Тръмп да се ангажира с мирен преход на властта и бързата номинация на консервативния съдия Ейми Кони Барет за съдия от Върховния съд, която ако бъде одобрена от Сената, ще заеме мястото на починалия съдия Рут Гинсбърг.