Президентът на САЩ Доналд Тръмп често отправя критики относно идеята за така наречените "платени протестиращи", като наскоро нападна жертви на сексуален тормоз, които притискаха сенатори да гласуват против кандидатурата на Брет Кавано за съдия от Върховния съд. Сега администрацията на американския лидер се опитва да измени тази концепция, като поиска от гражданите да си плащат, за да могат да протестират, което е в нарушение на Първата поправка, пише "Гардиън".

През август американският министър на вътрешните работи Райън Зинке излезе с предложение, което предвижда 80% от тротоарите около Белия дом да бъдат затворени. Намеква се, че организаторите на демонстрации ще трябва да си плащат за събитията.

В момента Службата по националните паркове в САЩ може да компенсира разходите за специални събития, но не и за спонтанни протести като тези, които традиционно се провеждат в парк "Лафайет" край Белия дом. При демонстрации обикновено се отделят разходи за издигане на препятствия, за почистване, за оправяне на тревата, такси за разрешение и заплати на полицаи за охрана и поддържане на реда по време на протестите.

Естествено, организации в защита на гражданските свободи обявиха, че разглеждат предложението като грубо погазване на Първата поправка, която дава право на хората мирно да се събират. Според ACLU подобни такси "могат да направят масови протести като историческия поход на Мартин Лутър Кинг във Вашингтон през 1963 г. и речта му "Имам една мечта" твърде скъпи за осъществяване".

По време на Виетнамската война федералното правителство се опита да наложи подобни ограничения на гражданите свободно да протестират и беше съдено от ACLU. Съдът отсъди в полза на ищците, обявявайки, че "използването на паркове за публично събиране и изразяване на мнение е история в нашето демократично общество и една от основните ценности".

Службата по националните паркове в САЩ се опитва да оправдае предложението на администрацията на Тръмп, отбелязвайки, че големи протести като "Похода на жените" ги претоварва и правителството плаща високи разходи.

Общественото обсъждане на плана е до 15 октомври.