Президентът на САЩ Доналд Тръмп изгуби ключово съдебно решение в опит да блокира издадена от демократите в Камарата на представителите призовка да се предадат финансовите документи на американския лидер, съобщават "Политико" и "Блумбърг".

Двама съдии от тричленния съдебен състав на Апелативния съд на Окръг Колумбия отхвърлиха искането на Тръмп да блокира призовката на демократите да се предадат документите на Конгреса във връзка с разследванията за потенциален конфликт на интереси от страна на американския президент и плащания от чужди правителства.

Сега счетоводителите на милиардера ще трябва да предадат финансовите документи. Конгресът може да поиска документите от счетоводната фирма на президента Mazars USA LLP за последните 8 г. Решението означава, че държавният глава губи контрол над дълго укриваните данъчни декларации и финансови документи, освен ако решението не бъде преразгледано от съда на по-горна инстанция или не бъде блокирано от Върховния съд.

Мнозинството съдии отхвърлиха аргументите на адвокатите на президента, че Комисията за контрол и реформи към Камарата на представителите няма легитимна законодателна причина да търси информацията.

Само преди няколко дни федерален съд нареди на Mazars USA LLP да предаде данъчните декларации на главния прокурор на щата Ню Йорк, макар че в последния момент президентът спечели отлагане на решението на апелативна инстанция.

Тръмп и децата му категорично отказват да предадат финансовите документи на Конгреса. Въоръжени с документите, демократите ще могат да проверят дали има конфликт на интереси и дали президентът е нарушил конституцията.

В крайна сметка днешното решение може да стигне до Върховния съд.