Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на НАСА да изпрати американци на Луната за първи път от 1972 г., за да се подготвят бъдещи пътувания до Марс, съобщават световни агенции.

Държавният глава иска да се постави основата за евентуално пътуване до Марс и "вероятно някой ден до много други светове".

Готвят се нови мисии до Луната

Готвят се нови мисии до Луната

Ще се изследва сеизмична активност на спътника

"Този път ние няма само да забием знамето си и да оставим стъпки", каза Тръмп на церемония в Белия дом, по време на която се подписа под нова директива за политиката в Космоса.

В директивата се призовава НАСА да ускори усилията за изпращане на хора в Космоса - политика, която обединява всички политици в САЩ.

Но спорните неща са свързани с отделянето на средства и с графика.

Експерти в областта на космическата политика са съгласни, че за всеки опит за изпращане на хора до Марс, който е на разстояние около 225 милиона километра от Земята, ще се необходими огромни финансови средства и технология.

В САЩ продават на търг оригинални снимки на Земята и Луната от Космоса

В САЩ продават на търг оригинални снимки на Земята и Луната от Космоса

Оригиналите са част от 445 редки снимки

За последно американски астронавти стъпиха на Луната по време на мисиите на "Аполо" през 60-те и 70-те г. на XX век. На 20 юли 1969 г. американският астронавт Нийл Армстронг се превърна в първия човек, стъпил на Луната.

Пенс: Планираме да изпратим хора на Луната

Пенс: Планираме да изпратим хора на Луната

Ние ще върнем нашите астронавти на Луната

Тръмп, който се подписа под директивата в присъствието на Харисън Шмит, един от последните американци, които летяха до Луната преди 45 г., заяви, че "днес ние обещаваме, че няма да бъде последният път".

Целта на новите мисии до Луната ще включва "дългосрочно проучване и използване" на повърхността.

Селище на Луната е първата спирка към Марс

Селище на Луната е първата спирка към Марс

Луната е "точното място" за разширяване на икономическите дейност