Изграждането на постоянно селище на Луната е първата стъпка към изследване на Марс. Това съобщи Европейската космическа агенция след ускоряване на плановете за достигане и колонизиране на Червената планета, информира АФП.

На годишен форум с 4000 експерти в Аделаида, Австралия, агенцията обяви, че Луната е "точното място" за разширяване на икономическите дейности на човечеството отвъд ниска околоземна орбита, дори и докато Марс остава "крайната дестинация".

САЩ и Русия строят космическа станция до Луната

САЩ и Русия строят космическа станция до Луната

Той поясни, че първите модули могат да бъдат готови между 2024 и 2026 г.

"Живеем на ниска околоземна орбита през последните 17 г. на борда на космическа станция и ние предприемаме първата човешка мисия до Марс", каза Пиеро Месина от Европейската космическа агенция.

Той поясни, че по средата е установяването на постоянно присъствие на повърхността на Луната.

До 2040 г. сто души ще живеят на Луната

До 2040 г. сто души ще живеят на Луната

Ще организират "летящи" спортове

Достигането и колонизирането на Марс е част от дискусията на тазгодишния Международен конгрес по астронавтика.

Месина изтъкна, че средносрочната цел е до края на следващото десетилетие да има постоянно присъствие на Луната, дори и само да е робот.

Китай тества „лунен дворец” преди реална мисия до Луната

Китай тества „лунен дворец” преди реална мисия до Луната

В продължение на 200 дни китайски студенти ще живеят в лаборатория

Космическата агенция предлага постоянната лунна колония като замяна на Международната космическа станция, която ще продължи да работи до 2024 г.

Вчера шефът на Роскосмос обяви, че Русия и САЩ ръководят проект за строителството на първата космическа станция в лунна орбита.

Конгресът в австралийския град ще приключи в петък, когато американската компания Lockheed Martin ще представи нови подробности за базов лагер на Марс. Компанията планира да изпрати хора на планетата до 2028 г.

Китай преговаря с Европейската космическа агенция за село на Луната

Китай преговаря с Европейската космическа агенция за село на Луната

Потенциална международна площадка за бъдещи мисии до Марс

Космическата компания SpaceX на Илон Мъск също ще разкрие подробности за нов дизайн на междупланетарна транспортна система, която ще се използва от хората до Червената планета.