До 2040 г. сто души ще живеят на Луната. Те ще се снабдяват с вода от топене на лед, жилища и инструменти, направени с 3D принтер, ще консумират растителни продукти, отгледани в почвата на Луната и ще организират "летящи" спортове, информира АФП в репортаж.

Китай тества „лунен дворец” преди реална мисия до Луната

Китай тества „лунен дворец” преди реална мисия до Луната

В продължение на 200 дни китайски студенти ще живеят в лаборатория

За мнозина тези неща може да се възприемат като научна фантастика, но експерти като Бернард Фоин, посланик на Европейската космическа агенция за проекта "Село на Луната", възприемат целта не само като разумна, но и като осъществима.

На Европейския планетарен научен конгрес в Рига тази седмица Фоин сподели как човечеството може да стъпи за постоянно на Луната и след това да разшири присъствието си.

Китай преговаря с Европейската космическа агенция за село на Луната

Китай преговаря с Европейската космическа агенция за село на Луната

Потенциална международна площадка за бъдещи мисии до Марс

Той го сравни с разширяването на железопътния транспорт, когато набъбват селата около железопътните гари, последвани от бизнеса.

До 2030 г. между шестима и десет души - учени, инженери и технически специалисти, могат да се установят на Луната, а до 2040 г. да нараснат до 100, прогнозира френският учен.

През 2050 г. можете да имате 1000 и след това можете да си представите вашето семейство да се присъедини, изтъкна той пред осведомителната агенция.

Според него има вероятност и да се родят деца на Луната.

В Русия търсят космонавти за Луната

В Русия търсят космонавти за Луната

Вече разработват космически кораб от ново поколение

Шефът на Европейската космическа агенция (ЕКА) Ян Вьорнер не изключва Международната космическа станция да бъде заменена с постоянна лунна колония - футуристична идея, която е в дневния ред на форума тази седмица в латвийската столица.

Космическата станция ще продължи да работи до 2024 г.

Вьорнер предлага изграждане на село на Луната като следваща фаза в космическото сътрудничество между САЩ, Русия и Европа.

Според експертите все още политиците не са склонни да се предприемат подобни начинания за разлика от учените и бизнеса.

Пак хора ще летят до Луната

Пак хора ще летят до Луната

Мъск не разкрива стойността на мисията

Липсващата връзка е, че трябва да се покаже, че може да се осъществи индустриална дейност на Луната и да се появят големи пазари.

Потенциалните ресурси на Луната включват базалт и вулканична скала, които могат да бъдат използвани като сурови материали за 3D принтирани сателити, разположени от Луната.

Също така на небесното тяло има Хелий-3, рядък изотоп на планетата ни, но в изобилие на Луната, който може теоретично да бъде използван за производство на по-чиста и безопасна ядрена енергия на Земята.

Обаче основната цел е водата, намираща се на полюсите на Луната.

Експерти твърдят, че бъдещето лежи на сътрудничеството между националните космически агенции и частния сектор, които могат да спечелят от продажбата на ресурси от Луната.

Държави вече изпратиха роботи за изследване на повърхността, докато в същото време по света се провеждат експерименти с хора, живеещи в подобни условия като на Луната.