Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на разузнавателните агенции да сътрудничат на главния прокурор Уилям Бар, за да се установи как е започнало разследването на Русия за намеса на американските президентски избори през 2016 г.

Американският лидер е наредил на разузнавателните агенции "бързо и напълно" да сътрудничат на Бар при разследването на извършените подслушвания по време на предизборната кампания преди три години.

"Днес, по молба и препоръка на главния прокурор на САЩ, президентът Доналд Тръмп нареди на разузнавателната общност бързо и напълно да сътрудничи на разследването на главния прокурор за дейности за наблюдение по време на президентските избори 2016 г.", се казва в съобщение на говорителя на Белия дом Сара Сандърс.

Главният прокурор на САЩ нареди да се установи как е започнало разследването Тръмп-Русия

Главният прокурор на САЩ нареди да се установи как е започнало разследването Тръмп-Русия

Бар е поискал от Джон Дърам, прокурор на САЩ в Кънектикът, да установи

"Главният прокурор също получава пълни правомощия да разсекрети информацията, която се отнася до това разследване, в съответствие с дългогодишните стандарти за работа с класифицирана информация. Днешните действия ще помогнат да се гарантира, че всички американци ще научат истината за събития, които са се случили и предприетите действия по време на последните президентски избори и ще възстановят доверието към нашите държавни институции", се допълва в съобщението.

Бар е поискал от Джон Дърам, прокурор на САЩ в Кънектикът, да установи дали събирането на разузнавателна информация за предизборната кампания на Тръмп е било в съответствие със законите на страната.

През миналия месец главният прокурор заяви пред членове на Конгреса, че той вярва, че кампанията на Тръмп през 2016 г. е била подложена на шпионаж. По думите му въпросът е дали шпионажът е бил законен, което той смята да разбере. Той не разкри подробности, но обяви, че ще събере екип, който да проучи как е започнало разследването, проведено от специалния прокурор Робърт Мълър.

Джон Дърам, който е разследвал нередности и корупция сред държавни служители, няма да действа като Мълър, който беше специален прокурор. Но ще му бъде възложена задача да разбере дали властите са действали законно, когато са събирали разузнавателна информация през 2016 г. Тръмп и поддръжниците му обвиняват ФБР и правосъдното министерство в незаконно следене на кампанията му.