Главният прокурор и министър на правосъдието на САЩ Уилям Бар възложи на високопоставен федерален прокурор да установи как е започнало разследването на Русия и президента на САЩ Доналд Тръмп, информира Би Би Си.

Бар е поискал от Джон Дърам, прокурор на САЩ в Кънектикът, да установи дали събирането на разузнавателна информация за предизборната кампания на Тръмп е било в съответствие със законите на страната.

Бар отказа да се яви на изслушването в  Конгреса по Рашагейт

Бар отказа да се яви на изслушването в Конгреса по Рашагейт

Срещу него може да започне процедура за неуважение…

Президентът Доналд Тръмп отдавна призовава за такова разследване. Той определя разследването на Русия като "лов на вещици", организиран от опонентите му.

Критици на Бар го обвиняват, че действа от името на президента, а не защитава интересите на американското правосъдие.

През миналия месец главният прокурор заяви пред членове на Конгреса, че той вярва, че кампанията на Тръмп през 2016 г. е била подложена на шпионаж. По думите му въпросът е дали шпионажът е бил законен, което той смята да разбере. Той не разкри подробности, но обяви, че ще събере екип, който да проучи как е започнало разследването, проведено от специалния прокурор Робърт Мълър.

Джеймс Коми: Докладът на Мълър съдържа доказателства за обвинения срещу Тръмп

Джеймс Коми: Докладът на Мълър съдържа доказателства за обвинения срещу Тръмп

Има много факти в доклада на Боб Мълър, които повдигат сериозни въпроси

Джон Дърам, който е разследвал нередности и корупция сред държавни служители, няма да действа като Мълър, който беше специален прокурор. Но ще му бъде възложена задача да разбере дали властите са действали законно, когато са събирали разузнавателна информация през 2016 г. Тръмп и поддръжниците му обвиняват ФБР и правосъдното министерство в незаконно следене на кампанията му.

Това е третата проверка на първите дни от разследването на Русия. Главният инспектор на правосъдното министерство проверява как е започнало разследването. Главният прокурор на щата Юта също е помолен да провери някои аспекти.

Войната между Конгреса и Белия дом за доклада на Мълър навлезе в нова фаза

Войната между Конгреса и Белия дом за доклада на Мълър навлезе в нова фаза

С този ход администрацията защитава правосъдното министерство от призовките на Конгреса

"Ню Йорк таймс" пише, че Дърам също проучва дали главният съветник на ФБР Джеймс Бейкър е разкрил конфиденциална информация на медиите. Бейкър отрича обвиненията. Не е ясно дали това е пряко свързано с разследването на Русия.