Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп казал на филипинския държавен глава Родриго Дутерте, че Манила провежда кръвопролитната нарковойна "по правилния начин".

Това заяви самият Родриго Дутерте, цитиран от "Франс прес".

Осведомителната агенция коментира, че думите на магната са в ярък контраст с отправяните от администрацията на Барак Обама критики по адрес на азиатската страна, която от юни изби 4 800 души.

Филипинският президент телефонирал на Тръмп в петък вечерта, за да го поздрави за победата на изборите. Магнатът от своя страна пожелал "успех" на Дутерте в борбата срещу наркоразпространението, стана ясно още от думите на филипинския президент.

"Той беше доста деликатен също по отношение на нашето безпокойство, свързано с наркотиците. И той ми пожела успех (...) в кампанията ми и заяви, че (...) го правим като суверенна страна, по правилния начин", изтъкна Дутерте.

"Той пожела успех в кампанията ми срещу проблема с наркотиците", добави 71-годишният.

В краткото съобщение от екипа на Тръмп пък се казва, че Дутерте е поздравил милиардера и двамата са постигнали съгласие да работят заедно.

Дутерте започна безпрецедентна война срещу разпространението на наркотици, с което си навлече гнева на редица държави и световни лидери.