Администрацията на президента Доналд Тръмп в четвъртък обвини руското правителство за кампания от кибератаки, проточила се най-малко две години и насочена към електрическата мрежа на САЩ, съобщи Ройтерс.

Според агенцията за пръв път Съединените щати публично обвиниха Москва, че е хакнала американската енергийна инфраструктура.

Руски хакери се възползват от слабости в киберотбраната на САЩ

Руски хакери се възползват от слабости в киберотбраната на САЩ

Не е ясно какво е откраднато конкретно

От началото на март 2016 г. или вероятно по-рано хакерите на руското правителство се опитаха да проникнат в няколко критични инфраструктурни сектора в САЩ, включително енергетиката, ядрената енергетика, търговските съоръжения, водата, авиацията и производството.

Департаментът за вътрешна сигурност и ФБР заяви в сигнал, че "многоетапна кампания за нахлуване на руски правителствени киберпрестъпници е насочила вниманието си към мрежите от малки търговски обекти", където хакерите организирали злонамерен софтуер, извършили копие от фишинг и придобили отдалечен достъп до енергийния сектор мрежи ". В сигнала не са посочени обекти или компании, които са били атакувани.

ФБР не уведомило стотици жертви на руски хакери, свързани с Кремъл

ФБР не уведомило стотици жертви на руски хакери, свързани с Кремъл

Нито един от американските представители не е бил предупреден от ФБР

Прякото осъждане на Москва представлява ескалация на опитите на администрацията на Тръмп да възпира агресията на Русия в киберпространството, след като високопоставени служители на разузнавателните служби на САЩ съобщиха, че през последните седмици Кремъл смята, че може да започне безнаказана операции срещу Запада.

Това съвпадна с решение в четвъртък от Министерството на финансите на САЩ за налагане на санкции на 19 руски граждани, включително разузнавателните служби на Москва, за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. и други кибер атаки.

САЩ удариха Русия с нови санкции

САЩ удариха Русия с нови санкции

Заради вмешателството в американския изборен процес

В миналото Русия отрече, че се е опитвала да проникне в инфраструктурата на други държави и обеща в четвъртък да отговори на новите санкции.