Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще подпише във вторник изпълнителна заповед за ваксините срещу COVID-19, съобщи Fox News в понеделник, позовавайки се на висши служители от администрацията.

Съобщава се, че заповедта ще даде на американците приоритетен достъп, преди ваксините да бъдат разпространени в чужди страни, засегнати от пандемията. Ще бъде приложен подходът "America First".

Международната доставка може да започне в края на пролетта или началото на лятото, след като САЩ завърши ваксинирането на тези, които имат желание.

Във вторник Белият дом е домакин на Среща на върха за ваксините с производители на ваксини и дистрибутори на лекарства.

Нов рекорд на заразени с COVID-19 в САЩ

Нов рекорд на заразени с COVID-19 в САЩ

2607 починали за ден

Pfizer и Moderna, двата големи производителя, които се очаква скоро да получат одобрението на Американската администрация по храните и лекарствата за спешна употреба на ваксините си COVID-19, отхвърлиха поканите да присъстват на събитието.

На съботния митинг във Валдоста, щата Джорджия, президентът на САЩ заяви, че ваксините ще бъдат на разположение тази седмица.

Според администрацията на Тръмп около 60-70 милиона дози могат да бъдат на разположение на месец от януари нататък - веднага щом Агенцията одобри ваксините Pfizer и Moderna.

Фаучи предупреди: Коледа е предизвикателство за здравната система на САЩ

Фаучи предупреди: Коледа е предизвикателство за здравната система на САЩ

След Деня на благодарността и милионите, които пътуваха

Тръмп обеща, че САЩ ще получат ваксина срещу COVID-19 до деня на изборите, като обвини Pfizer в заговор с демократите.