Топекспертът на САЩ д-р Антъни Фаучи предупреди за очакваното нарастване на случаите на Ковид след Коледа и очакваните масови пътувания и събирания на празнуващи, предаде BBC.

Той каза, че предстоящите празници могат  да се окажат още по-голямо предизвикателство от Деня на благодарността.

Тогава милиони пътуваха въпреки призивите да си останат вкъщи.

В САЩ се наблюдават пик от близо 200 000 приети в болница дневно.

Щатът Калифорния е под строго ново блокиране, докато други щати обявяват рекордни увеличения на заразени.

Досега САЩ са регистрирали над 14,7 милиона случая на инфекция в пандемията и 282 500 смъртни случая, според изследванията на университета Джон Хопкинс.И по двата показателя страната е на върха.

Експерти вещаят 400 000 починали до края на януари.

Фаучи остава в Щаба на САЩ, прие предложението на Байдън

Фаучи остава в Щаба на САЩ, прие предложението на Байдън

Топекспертът се извини, че е критувал Великобритания за одобрена ваксина

Припомняме, че Фаучи прие предложението на новоизбрания президент Джо Байдън да се присъедини към неговата администрация и да служи като главен медицински съветник.

Директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, имаше трудни отношения и постояни разногласия за противоепидемичните мерки с президента Доналд Тръмп, който се закани да го уволни след изборите през ноември.

По време на цялата си предизборна кампания обаче Байдън показа подкрепа за Фаучи, като помоли американците да следват указанията му, а не теориите на конспирацията на президента.

В същото време, Фаучи се извини за по-ранно свое изявление - че Великобритания твърде бързо е одобрила COVID-19 ваксината на Pfizer.

САЩ все още не са одобрили ваксина срещу COVID-19, а FDA ще вземе решение за ваксината на Pfizer най-рано на 10 декември.

Тоекспертът обясни, че реакцията му е била прибързана и емоционална. Той не критикува опита и познанията на британските здравни власти, а единствено твърденията, че други държави са одобрили ваксина по-бързо от американците.

Нов рекорд на заразени с COVID-19 в САЩ

Нов рекорд на заразени с COVID-19 в САЩ

2607 починали за ден

По думите му, съответните органи в САЩ действат различно и може би по-бавно, но и по-внимателно.