Американският лидер Доналд Тръмп показа фалшива карта с урагана "Дориан" в очевиден опит да потвърди невярно съобщение в "Туитър", пише "Гардиън".

20 са вече жертвите на “Дориан“ на Бахамите

20 са вече жертвите на “Дориан“ на Бахамите

Спасителните екипи все още разчистват отломките...

Британският вестник отбелязва, че към хрониките на политическите скандали в САЩ сега трябва да се добави и Sharpiegate ("Шарпигейт").

В Овалния кабинет в сряда Тръмп даде брифинг за урагана "Дориан". В един момент президентът държеше карта на Националния център по ураганите от 29 август, на която се представят пътят и интензивността на природното бедствие. Но някой очевидно е използвал черен флумастер на картата, за да разшири пътя на урагана от Флорида до Алабама. Вероятно целта е била да се оправдае безоснователно твърдение на Тръмп, че щатът Алабама също може да бъде засегнат от урагана.

"Дориан" взе най-малко пет жертви на Бахамите

"Дориан" взе най-малко пет жертви на Бахамите

Премиерът на островите го определи като "историческа трагедия"

Случаят разбуни духовете в социалните мрежи и доведе до спекулации дали самият президент или някой друг от администрацията е отговорен за подвеждащата информация.

Според американското законодателство незаконно е да се преправя официалната прогноза на метеорологичните агенции.

Запитан за използвания флумастер на картата, според "Вашингтон пост", Тръмп отговори, че има "95% шанс" ураганът да удари и Алабама.

През уикенда Тръмп предупреди, че Алабама може да бъде засегнат от бедствието, което предизвика паника. Малко по-късно Националната метеорологична служба в Бирмингам, Алабама, опроверга и увери, че ураганът няма да засегне щата.

13 000 опустошени домове и над 1000 отменени полета след урагана "Дориан"

13 000 опустошени домове и над 1000 отменени полета след урагана "Дориан"

Той се превърна в най-силната буря, удряла някога Карибите