Президентът на САЩ Доналд Тръмп твърдо застана зад държавния си секретар Майк Помпео след появилата се информация, че топ дипломатът е поискал от правителствен служител да разхожда кучето му, информира АФП.

Демократите в Конгреса започнаха разследване, след като късно в петък Тръмп уволни главния инспектор на Държавния департамент, който според конгресмени е разследвал оплакване срещу Помпео, използвал правителствен служител да му върши лични задачи.

Демократите разследват Тръмп за уволнението на инспектора на Държавния департамент

Демократите разследват Тръмп за уволнението на инспектора на Държавния департамент

Уволненият главен инспектор е разследвал държавния секретар Майк Помпео

Запитан от журналисти да коментира информацията, Тръмп отговори, че не познава Стив Линик и го е уволнил по молба на Помпео.

Говорим за човек, който се предполага, че трябва да преговаря за война и мир с големи, големи държави с оръжия, невиждано досега в света. И демократите и техните фалшиви медии, те се интересуват от човек, който е разхождал тяхното куче, отбеляза американският лидер, имайки предвид държавния си секретар и кучето му.

Тръмп предпочита Помпео да е на телефона със световен лидер вместо да мие чинии, защото жена му може би не е там. Американският лидер каза още, че Помпео може да е зает с разговори с китайския президент Си Дзинпин "да ни плащат за някои от вредите, които те причиниха на света и на нас" или с лидера на КНДР Ким Чен-ун. Държавният глава добави, че Помпео просто е помолил да му разходят кучето.

Си Дзинпин е малко вероятно да разговаря по телефона с Помпео и не е известно Ким да участва в телефонната дипломация.

Президентът на САЩ смята, че Помпео има "пълното право" да уволни Линик, назначен от бившия държавен глава Барак Обама, без причина.

"Много от тези са назначени от Обама и аз просто ги махнах", заяви Тръмп.

Линик излезе с критичен доклад за използването на личен имейл от страна на бившия държавен секретар Хилари Клинтън. Казусът беше използван от Тръмп срещу Хилари Клинтън на предизборната кампания през 2016 г.

Междувременно Помпео коментира, че е поискал Линик да бъде уволнен, защото е подкопавал мисията на Държавния департамент. Той отрече решението да е отмъщение за разследването. Майк Помпео отбеляза, че не е знаел, че Линик е подал оплакване, че топ дипломатът на САЩ злоупотребява с използване на член на екипа за лични цели.