Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова хората в щата Северна Каролина да гласуват два пъти на изборите през ноември, въпреки че това е незаконно, съобщава БиБиСи.

Тръмп предложи гласоподавателите да гласуват веднъж лично и втори път по пощата, за да тестват системата. "Нека ги изпратят и ги пуснат да гласуват и ако системата е толкова добра, колкото казват, че е, тогава очевидно няма да могат да гласуват (лично)."

След коментарите на Тръмп, главният прокурор на Северна Каролина Джош Стайн написа в "Туитър", че е възмутен от "безобразното" насърчаване на хората в щата да "нарушават закона, за да му помогнат да сее хаос в нашите избори".

"Уверете се, че сте гласували, но не гласувайте два пъти. Ще направя всичко, което е по силите ми, за да гарантирам, че волята на хората ще бъде спазена през ноември", допълва Стайн.

Демократите обвиниха Тръмп и Републиканската партия, че се опитват да потушат вота, за да помогнат на тяхната страна в изборите. Това не е първият път, когато президентът прави противоречиви коментари относно гласуването по пощата.

Говорейки на Републиканския национален конвент (RNC) миналия месец, той заяви, че "има огромна измама" с гласуването по пощата и че "трябва да бъдем много, много внимателни".

Но тези твърдения са многократно развенчавани от експерти. Елен Уайнтрауб, комисар на Федералната избирателна комисия, отговори, че "просто няма основание за конспиративна теория, че гласуването по пощата води до измама".

Освен това многобройни национални и щатски проучвания през годините не разкриват доказателства за големи, широко разпространени измами.

На президентските избори в САЩ през 2016 г. почти една четвърт от гласовете са по пощата и този брой се очаква този път да се увеличи поради опасенията за общественото здраве заради коронавируса.

Отделни щати на САЩ имат собствени правила за гласуване на федерални избори - и много от тях се стремят да увеличат пощенското гласуване, за да предотвратят големи събирания в избирателните секции в деня на изборите. Редица щати планират да проведат избори за гласуване "по пощата" този ноември.

Процентът на измамите с гласуване като цяло в САЩ е между 0,00004% и 0,0009%, според проучване от 2017 г. на Центъра за правосъдие Бренан.

Бар вижда рискове с гласуването по пощата

Бар вижда рискове с гласуването по пощата

Тръмп също е скептичен