Предвижданият от президента на САЩ Доналд Тръмп икономически растеж от над 3% тази година в предложението за бюджета е изключително завишен в сравнение с прогнозите на анализатори и други ключови институции във Вашингтон, информира "Блумбърг".

Фискалният дефицит на САЩ надхвърля $1 трлн. за първи път от 2012 г.

Фискалният дефицит на САЩ надхвърля $1 трлн. за първи път от 2012 г.

Ще удари безпрецедентните 31 трилиона долара до 2030 г.

В предложението на Белия дом за фискалната 2021 г. пише, че БВП ще се разшири с 3,1 на сто през последната четвърт на 2020 г. в сравнение с година по-рано, след което ще последва 3 на сто растеж през 2021 г., обяви висш представител на администрацията.

Растежът ще се понижи до 2,8 на сто през последните две години на десетилетието, което е в съответствие с очакванията на Белия дом, подчерта представителят, който пожела анонимност, защото предложението ще бъде публикувано най-рано днес.

Прогнозата надминава дори най-големите очаквания на икономистите, които предвиждат БВП да се разшири до 1,8 на сто тази година, показва проучване на "Блумбърг".

Предвиждането на Белия дом също е над нивата, които прогнозира Конгресната бюджетна служба. В 10-годишната си прогноза службата пише, че икономическият растеж ще се забави до 2,2% през 2020 г. Федералният резерв прогнозира 2,0 на сто икономически растеж през 2020 г.

През 2019 г. икономиката на САЩ се разшири с 2,3 на сто, което е далеч от обещанието на Тръмп за ръст от 3,2%. В последното бюджетно предложение се посочват причини за забавянето като търговската война между САЩ и Китай, проблемите на "Боинг", стачка на General Motors Co. и историческо наводнение в Средния Запад, поясни източникът.

Икономическите предположения на Белия дом са на базата на приемане на политики на администрацията, които вероятно няма да минат в разделения Конгрес през тази година. Също се предвижда данъчните отстъпки от 2017 г. да бъдат удължени.

В четвъртък финансовият министър Стив Мнучин коментира, че очаква икономически растеж под 3% тази година. Той също предупреди, че коронавирусът може да засегне световната икономика и американския растеж, но отбеляза, че все още е рано да се каже каква ще е загубата.

Междувременно американският бюджетен дефицит се очаква да се разшири с 1 трилион долара тази фискална година, което ще се случи за първи път от 2012 г., когато президентът на САЩ Барак Обама ръководи програма с големи разходи за стабилизиране на икономиката.