Администрацията на Доналд Тръмп разхлабва контрола над износа на бойни безпилотни самолети. Белият дом обяви, че съюзниците им се нуждаят от американска технология и че други държави, които не участват в договор за регулиране на тези оръжия, заливат пазара, информира АФП.

Белият дом съобщи, че президентът Доналд Тръмп е одобрил решение за частично отклоняване от Режима за контрол на ракетните технологии (MTCR) от 1987 г. В договора участват 35 държави, които са се съгласили да ограничат продажбите на ракетни технологии за ядрени бойни глави. Но също покрива и бойни безпилотни самолети, които тогава не са били основен компонент от въоръжения конфликт спрямо сега.

Тръмп планира да се отклони от още един ракетен договор, за да продава безпилотни самолети

Тръмп планира да се отклони от още един ракетен договор, за да продава безпилотни самолети

MTCR е подписано през 1987 г. от САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания

Поисканата от Тръмп промяна преквалифицира бойните безпилотни самолети от технология, чиито износ е сериозно ограничен, до категория, при която всеки случай ще бъде разглеждан поотделно.

Безпилотните самолети в категорията трябва да са с максимална скорост по-малко от 800 километра в час. В тях влизат безпилотни самолети като Reaper и Predator, които се използват от американските военни.

От Белия дом подчертават, че стандартите в договора са преди повече от три десетилетия и дават несправедливо предимство на държавите извън споразумението, вредят на американската индустрия. В съобщението се казва още, че две години преговори не са довели до реформиране на договора.

Според експерти разширяването на продажбата на бойни безпилотни самолети може да увеличи конфликтите по света.

Различното интерпретиране на MTCR е част от по-широки усилия на администрацията на Тръмп да продава повече американски оръжия в чужбина. Правителството прави преглед на редица регулации относно износа на оръжие и изтегли САЩ от споразумения като Договора "Открито небе", Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.

Отклоняване от договора MTCR ще позволи на американски компании като General Atomics Aeronautical Systems Inc и Northrop Grumman Corp да влязат на нови пазари, които в момента са доминирани от по-несъвършени технологии на Китай и Израел. Двете държави не участват в MTCR.

MTCR е подписано през 1987 г. от САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания. То е с фокус предотвратяване разпространението на ядрени оръжия. Договорът е помогнал за спиране на ракетни програми на държави като Египет, Аржентина и Ирак. Към момента договорът определя някои безпилотни самолети като крилати ракети и следователно има сериозни ограничения при износ.