САЩ никога не трябваше да се замесват в конфликтите в Близкия изток, което е причината да изтеглят американските войници от региона. Това написа президентът на САЩ Доналд Тръмп в "Туитър".

Тръмп за Сирия: САЩ приключи с безкрайни войни, не са "балъците" на Европа и НАТО

Тръмп за Сирия: САЩ приключи с безкрайни войни, не са "балъците" на Европа и НАТО

Турция, Европа, Сирия, Иран, Ирак, Русия и кюрдите сами да се oправят със ситуацията

"Боеве между различни групи, които продължават стотици години. САЩ никога не трябваше да се замесват в Близкия изток. Изтегляме нашите 50 войници. Турция трябва да поеме контрола над заловените екстремисти на ДАЕШ ("Ислямска държава"), защото Европа отказва да ги приеме. Глупавите безкрайни войни за нас приключиха", написа той.

Според него решението на САЩ да влязат в Близкия изток е най-лошото. Той подчерта, че са влезли във война заради доказана лъжа - оръжия за масово поразяване, имайки предвид Ирак. 

Американският лидер добави, че войната в Близкия изток струва на страната 8 трилиона долара и е довела до смъртта на хиляди американски войници и милиони местни хора.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп неочаквано обяви в неделя, че американските сили няма да се намесят в действията на Турция.

Междувременно Тръмп призова страните членки на ООН да увеличат финансирането за организацията. Той направи коментара във връзка с информация, че организацията има дефицит от 230 милиона долара. Само 129 от 193-те страни членки са платили годишните си задължения. САЩ са най-големият донор с 22%.

ООН остава без пари до края на октомври

ООН остава без пари до края на октомври

В писмо до 37-те хиляди служители на ООН Гутериш заявява, че ще бъдат предприети временни мерки, за да се осигурят заплатите

По-късно след като стана ясно, че Турция започна военна операция в Северна Сирия телевизия FOX съобщи, че Тръмп е наредил на своите военни да не се намесват в тази операция. 

FOX: Тръмп е наредил на военните да не се месят на Турция за операцията в Сирия

FOX: Тръмп е наредил на военните да не се месят на Турция за операцията в Сирия

Целта на провежданата операция е създаване в Северна Сирия на буферна зона