Длъжностни лица в Париж и Вашингтон се борят за отговори, след като един от елементите в списъка на ФБР с документи, иззети от Тръмп, е озаглавен "Информация за: президента на Франция", съобщават "Ролинг стоун" и "Политико".

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп години наред се хвали пред близки сътрудници, че знае подробности за сексуалния живот на френския президент Еманюел Макрон, събрани от брифинги на "разузнаването", съобщи Rolling Stone, цитирайки "двама души, запознати с въпроса".

Въпросът се върна отново в светлината на прожекторите след обиск на ФБР в имението на Тръмп "Мар-а-Лаг, по време на което властите иззеха чувствителни документи, включително такъв, озаглавен "Информация за: президента на Франция".

Не е известно дали въпросният документ съдържа подробности за личния живот на Макрон. Rolling Stone също не потвърди дали иззетата информация относно Макрон е била класифицирана или произхожда от американското разузнаване. Но списанието казва, че "самото разкриване на съществуването на документа е предизвикало трансатлантическа лудост".

Френски и американски служители в момента се опитват да разберат какво е имал Тръмп за Макрон и правителството на Франция и да преценят дали е имало значително нарушение на националната сигурност.

ФБР: Вероятно Тръмп е съхранявал неправомерно секретни документи

ФБР: Вероятно Тръмп е съхранявал неправомерно секретни документи

Разследването срещу експрезидента е открило нередности

Обществено обаче френското правителство запазва мълчание.

"Няма да коментираме съдебните процедури в чужда държава - в този случай Съединените щати", каза представител на Елисейския дворец.

Тръмп има дълга история на намеци, че знае уличаваща информация за хора около него - от приятели до политически опоненти до държавни служители - дори когато не знае.

Магнатът на недвижимите имоти се издигна до политическа слава, като фалшиво рекламира познанията си за акта за раждане на Барак Обама. След това, веднъж встъпил в длъжност, Тръмп редовно обещаваше, но никога не предоставя доказателства за предполагаемите си врагове, след като погрешно твърдеше, че ще излязат подробности, показващи, че Обама е подслушвал Тръмп Тауър в Ню Йорк.

Той също така редовно намеква за "конфликти", които са или преувеличени, или несъществуващи по отношение на хора като бившия директор на ФБР Джеймс Коми или Робърт Мълър, които ръководеха разследването за връзки между кампанията на Тръмп и Русия.

По-късно Тръмп дори беше импийчмънт заради обвинения, че е задържал военна помощ за Украйна като лост, за да накара украинския президент Володимир Зеленски да разследва сина на тогавашния кандидат за президент Джо Байдън.

Тръмп и Макрон имаха тежки отношения по време на мандата на президента на САЩ.

Докато двамата първоначално общуваха приятелски - с Тръмп, който държеше ръката на Макрон, прегръщаше го и дори изтриваше пърхота от рамото на френския си колега - в крайна сметка те се сблъскаха по политиката за НАТО и изолационизма на Тръмп, наред с други теми.

Тръмп: ФБР помогна на Байдън, за да загубя изборите

Тръмп: ФБР помогна на Байдън, за да загубя изборите

Отново намеси Хънтър Байдън