При напускането си на Белия дом Доналд Тръмп неправомерно е взел със себе си множество кашони с документи, сред които и "любовни писма" от севернокорейския лидер Ким Чен-ун, съобщава "Франс прес".

Наложило се е Националният архив да отиде и да ги прибере чак от резиденцията на Тръмп във Флорида.

Съгласно Закона за президентските документи в края на мандата на Тръмп въпросните кашони, сред които е имало и подаръци от чужди лидери и писма на бившия президент на САЩ Барак Обама, е трябвало да бъдат предадени на съхранение в Националния архив. При напускането на Белия дом обаче републиканецът решил да отнесе със себе си няколко кашона.

Едва миналият месец Националният архив е успял да върне във Вашингтон общо 15 кашона с президентски документи от имението на Тръмп във Флорида. Някои документи обаче все още не са открити.

Тръмп и Ким разменили 12 писма от началото на 2018 г.

Тръмп и Ким разменили 12 писма от началото на 2018 г.

Ким Чен-ун е изпратил повече писма на американския лидер

Бившият президент на САЩ стана пословичен с "връзката си" с Ким Чен-ун. На митинг в Западна Вирджиния през 2018 г. Тръмп заяви по отношение на севернокорейския лидер: "Влюбихме се. Наистина. Той ми пише красиви писма".

Коментарът накара медиите, както и поддръжниците и противниците на Тръмп да определят необичайната кореспонденция Тръмп-Ким като "любовни писма".

Тръмп: Получих писмо от Ким Чен-ун

Тръмп: Получих писмо от Ким Чен-ун

САЩ и Северна Корея поддържат връзка

Връщането на кашоните повдигна въпроси относно придържането на Тръмп към Закона за президентските документи, приет след аферата "Уотъргейт" от 70-те години на миналия век, който изисква от обитателите на Овалния кабинет да съхраняват записи, свързани с административната дейност.

Наскоро Националният архив разкри, че Тръмп е имал навика да къса работни документи, които впоследствие отново са били залепяни.

Всичко това е показателен пример за подхода на Тръмп към президентството, а именно, че огромната власт съществува за него, а не за американския народ, на когото всъщност принадлежат тези документи, написа в Туитър бившият заместник-помощник на главния прокурор Хари Литман.

Тръмп оставил писмо на Байдън в Овалния кабинет

Тръмп оставил писмо на Байдън в Овалния кабинет

Тази традиция е още от управлението на Роналд Рейгън