Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини в събота властите в Китай заради това, че много късно са предупредили останалия свят за опасността от коронавируса, предаде CNN.

Той призна, че би искал да му е било казано по-рано, въпреки че преди това похвали прозрачността на страната по въпроса.

"Бих искал да бяха ни казали по-рано за това, което се случва", заяви Тръмп по време на брифинг. "Не знаехме за това, докато не започнаха да излизат данни публично."

Тръмп добави, че Китай е бил много потаен по проблема и това е жалко.

Тръмп убеден: САЩ ще триумфират над коронавируса

Тръмп убеден: САЩ ще триумфират над коронавируса

Похвали се какви мерки е взел

На 24 януари Тръмп похвали Китай и президента Си Дзинпин за усилията и прозрачността на страната в борбата с коронавируса. Тази похвала дойде близо месец, след като страната уведоми Световната здравна организация за вируса, по-късно определен от СЗО като пандемия.

След това обаче публично нарече вируса "китайски вирус" и с това вбеси Пекин.

Китайски официални медии и представители изразиха предположение, че коронавирусът е докаран в Ухан от американска лаборатория на Пентагона. Държавният департамент на САЩ привика китайския посланик за обяснение. Световната здравна организация коментира, че няма доказателства вирусът да е от САЩ. Организацията съветва да не се прави връзка с вируса в Китай или град Ухан, за да се избегне дискриминация.

САЩ ще "триумфират" над коронавируса и "ще се издигнат по-високо от всякога". Това обяви по-рано американският президент. 

Тръмп подписа закона за финансовата помощ срещу коронавирус

Тръмп подписа закона за финансовата помощ срещу коронавирус

Мерките са в помощ на засегнатите от пандемията

Заболяването засегна всички щати.

Страната взе мерки като затваряне на граници.

Бизнесът ще бъде спасяван спешно с финансови "инжекции."