Горд съм да обявя, че САЩ са в икономически разцвет по начин, който светът никога не е виждал. Печелим като никога преди.

Това обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на словото си на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, пише "Гардиън".

Лидерът на форума в Давос предупреди за ширещ се песимизъм и цинизъм по света

Лидерът на форума в Давос предупреди за ширещ се песимизъм и цинизъм по света

Това предупреди световните лидери Клаус Шваб

Америка преуспява, благоденствува и печели като никога преди, продължи Тръмп да хвали Съединените щати, цитирайки сключените миналата седмица търговски споразумения с Китай и от друга страна с Мексико и Канада.

Тези споразумения са модел за XXI век, категоричен американският лидер.

По думите му САЩ отслабвали, когато поел управлението, песимизмът се вкоренил сред бизнес лидерите и други влиятелни хора, но при управлението му нещата се подобрили.

Борисов в Давос: ЕС е непълен без страните от Западните Балкани
Обновена

Борисов в Давос: ЕС е непълен без страните от Западните Балкани

Бъдещето на тези страни било в Евросъюза

Доналд Тръмп продължи с хвалбите, че от началото на управлението си са открити нови 7 милиона работни места.

Поставих тази цел в главата си, когато встъпих в длъжност, но не съм я споменавал, каза още той. Тръмп също похвали добрия напредък на трудовия пазар за малцинствените групи и жените. След това президентът на САЩ отбеляза, че се борят с неравенството и разпространението на богатството.

Според "Гардиън" това е под въпрос, тъй като най-богатите в света (повечето са американци) са станали с 25% по-богати през 2019 г.

Грета Тунберг зове световните лидери в Давос да се вслушат в младите активисти

Грета Тунберг зове световните лидери в Давос да се вслушат в младите активисти

"Науката и гласът на младите хора не са центърът на разговора, а трябва да бъдат"

Доналд Тръмп похвали и увеличението на заплатите.

Американската мечта се върна, по-голяма и по-добра от преди, обърна се милиардерът към световния елит.

60 000 фабрики изгубихме при предишната администрация и сега под моето управление имаме 12 000 повече, продължи Тръмп с превъзнасянето на американската икономика.

Държавният глава не пропусна да разкритикува Федералния резерв.

Снимка 462598

Източник: ЕПА

Според него икономическото развитие се случва "въпреки" Федералния резерв, който "вдига лихвите твърде бързо и ги намалява твърде бавно".

Времето за скептицизъм приключи. Хората се връщат, каза той и отбеляза, че мисли за бизнес лидерите, които връщат заводите си в САЩ.

По думите му американският модел е пример за света.

Тръмп продължи да изброява постиженията си. След това той се обърна към семействата с деца, като каза, че администрацията му е удвоила детския данъчен кредит за 40 милиона американски семейства. След това той добави, че Америка има едни от най-ниските данъци в света.

Огромно богатство се насочва към сфери, които не са видели нищо от 100 г., убеден Доналд Тръмп.

Снимка 462599

Източник: ЕПА

Няма по-добро място на планетата от САЩ, хвали се американският президент.

Относно отношенията с Китай, Тръмп обяви, че преговорите с Китай по втората фаза ще започнат скоро.

Нашите отношения с Китай сега вероятно никога не са били по-добри, вярва президентът на Съединените щати.

Тръмп похвали британския премиер Борис Джонсън като "чудесен премиер", който "иска много да сключи споразумение" за търговия след Брекзит. Тръмп се надява да сключи страхотна търговска сделка с Обединеното кралство.

Тръмп скрито атакува активиста Грета Тунберг, която по-рано говори пред форума.

"Ние трябва да отхвърлим пророците на апокалипсиса. Това не е време за песимизъм. Това е време за оптимизъм", атакува американският лидер природозащитниците.

Той обяви, че САЩ се присъединяват към инициативата 1 трилион дървета.

По отношение на изборите за президент в САЩ през 2020 г., Тръмп атакува "радикалния социализъм".

Това е второто посещение (първото е през 2018 г.) на президента Тръмп на форума в Давос. Преди две години той заяви пред световните лидери: "Винаги ще поставям САЩ на първо място...Но Америка първа не означава Америка сама".

След това Тръмп говори пред журналисти. Той отбеляза, че речта му е била "добре приета" и подчерта, че "200 от най-големите компании в света са били в залата", много от които инвестират в САЩ.

Това означава работни места, това означава икономическо развитие. Ние се справяме добре и ще бъде още по-добре, вярва президентът.

Запитан дали е чул посланието на Грета Тунберг, той повтори, че е "силно вярващ в околната среда" и припомни, че е говорил да се посадят 1 трилион дървета.

Тръмп не спомена проблемите по света, причинени от затоплянето, но добави: "Това, което искам, е най-чистата вода и най-чистият въздух".