Затваряме границата с Мексико при необходимост. Няма да допуснем в страната нелегални имигранти. Единствено онези, които спазват закона, ще влязат в САЩ. Другите ще се изправят пред съда. Това обяви американският президент Доналд Тръмп.

Той направи изявлението по познатия за него начин - със съобщения в профила си в "Туитър".

За пореден път Тръмп коментира темата за мигрантите, която бе сред приоритетите му като президент още от самото начало.

Многократно държавният глава повтори, че Вашингтон няма да допусне "престъпници" на своя територия, и влезе в конфликт с Мексико заради изграждането на стена по границата.

Кметът на Тихуана обяви "хуманитарна криза" заради мигрантите

Кметът на Тихуана обяви "хуманитарна криза" заради мигрантите

Тихуана се намира до границата със САЩ

Междувременно от мексиканска страна отрекоха, че е сключено споразумение със САЩ относно мигрантите. Това обяви вътрешният министър Олга Санчес.

Според твърденията, на мигрантите ще бъде разрешено да останат в Мексико, докато изчакват решението на властите в САЩ.

Това е едно от условията, за които от месеци администрацията на Тръмп се бори.

Припомняме, че кметът на мексиканския пограничен град Тихуана преди дни обяви хуманитарна криза и заяви, че е поискал помощ от ООН за справяне с приблизително 5 000 мигранти от Централна Америка, пристигнали в града.

Хуан Мануел Гастелум подчерта, че мексиканското федерално правителство не предоставило достатъчно помощ, а той няма да ангажира публичните ресурси на града за справяне с положението.

Мигрантите в Тихуана се превърнаха в централен въпрос в политиката на САЩ, като президентът Доналд Тръмп разреши използването на "смъртоносна сила" срещу мигранти на границата, а също така заплаши да затвори цялата границата между САЩ и Мексико.

По-рано ген.-лейтенант Джефри Бюкенън заяви, че американските войски ще се изтеглят от мексиканската граница преди 15 декември.