Транспортна стачка блокира италиански градове. Навсякъде в страната транспортните съюзи призовават за по-добри работни условия и протестират срещу приватизацията. Метро, влакове, самолети и автобуси са спрели след поредица от стачки в последните 24 часа и започнали вчера вечерта, съобщава Ройтерс.

Министърът на транспорта Грасиано Делрио заяви, че се е опитал да преговаря със синдикалните лидери, но "за съжаление ще бъде черен петък". Хората, търсещи сянка от лятното слънце на автобусни спирки около железопътната гара Термини в Рим (основният транспортен център на града) заявяват, че е несправедливо мощните профсъюзи на страната да прибягват все още до такива удари.

"Чаках автобуси от три различни линии в продължение на два часа и нито един от тях не е мина", коментира Франко Марини, жител на Рим. "Намирам този начин на протест за нецивилизован, в 21-ви век трябва да има други начини за разрешаване на трудовите проблеми".

Италия трябва да отдели част от държавната железопътна компания в рамките на забавен план за приватизация, за да намали огромния ѝ дълг. Също така, се търси купувач за затруднената авиокомпания "Алиталия", която бе поставена под държавното управление през май.

"Доктрината за приватизацията постепенно опасно се разпространява в този сектор, създавайки икономическа нестабилност, безработица, по-малко услуги, обезпокоително намаляване на безопасността, заплашвайки заплатите и правата на работниците ", се казва в изявление на профсъюза.

Един от специалните представители, изпратен да помогне за спасяването на "Алиталия" заявява, че стачките са "безотговорни" и "подарък за конкурентите" добавяйки, че авиокомпанията ще се опита да отмени не повече от 160 от планираните 620 полета.