Железопътните и транспортните работници заплашиха в неделя да засилят протестите, освен ако правителството не оттегли предложението си за пенсионна реформа тази седмица, предаде "Ройтерс".

Агенцията отбеляза, че в опита си за основен ремонт на сложната пенсионна схема на Франция правителството предложи хората да работят по-дълго, за да получат пълна пенсия. В отговор синдикатите призоваха за нов масов протест във вторник.

Загрижеността се засили, че пътният хаос, който засегна страната след 5 декември, ще се разпростре до периода в края на годината.

Франция обяви пенсионната реформа – вдига възрастта за пенсиониране

Франция обяви пенсионната реформа – вдига възрастта за пенсиониране

Филип разкри детайли от новата пенсионна реформа

"Профсъюзите за железопътната, транспортната, рудничната и енергийната промишленост и химическата промишленост казват, че правителството разполага с една седмица, за да обяви оттеглянето на проекта си и възобновяването на реални преговори за подобряване на сегашната система", заявиха от клоновете на профсъюзите в съвместно изявление

"Ако премиерът упорито потвърди, че" страната е обезпокоена, но не е блокирана ", служителите на публичния и частния сектор ще направят извода от това, че трябва да удвоят мобилизацията си, да умножат призивите за стачка във всички компании и по-нататък повишаване на нивото на протестите. ", заявиха от синдиката.

Неговият лидер Филип Мартинес отрече това да е ултиматум.

Франция срещу Макрон - втори ден транспортен хаос блокира страната

Франция срещу Макрон - втори ден транспортен хаос блокира страната

Антиправителствен марш, французите не искат да се пенсионират по-късно

"Ако правителството изтегли плана си и обсъдим сериозно как да подобрим системата (...) всичко ще бъде наред", каза той пред BFMTV. "В противен случай протестиращите ще решат в четвъртък или петък какво да правят."

Попитан дали транспортът може да бъде прекъснат по Коледа, Мартинес каза: "Днес не мога да ви кажа. Въпросът трябва да бъде поставен на министър-председателя и на президента на републиката. "

Транспортът във Франция спря в протест срещу пенсионните реформи на Макрон

Транспортът във Франция спря в протест срещу пенсионните реформи на Макрон

В Париж са разположени 6 000 полицаи, правителството очаква вандализъм

За разлика от него, профсъюзът CFDT заяви в неделя, че е против транспортните стачки през периода на Коледа, но ще призове за действие през януари, ако правителството не изпълни някои от неговите искания, главно да премахне стимула за работа до 64 до система от бонуси и отстъпки.

Премиерът Едуар Филип заяви пред в. " Паризиен", че планира да се срещне с профсъюзите през следващата седмица, като добави, че е отворен за преговори.

Национална стачка блокира Франция, включително транспорта

Национална стачка блокира Франция, включително транспорта

Няколко милиона души започват неограничена във времето стачка от 5 декември

Френските търговци на дребно и хотелиерите предупредиха, че решаващият им коледен сезон може да бъде провален, ако транспортната стачка продължи много по-дълго.