По 11 години и 8 месеца затвор. Това постанови съдът в румънската столица Букурещ за тримата собственици на нощния клуб "Колектив", предаде "Дойче веле". Те са осъдени за непредумишлено убийство и пропуски в сигурността.

Припомняме, че в края на октомври 2015 година в заведението избухна пожар, който отне живота на 65 души, а други 200 бяха ранени. Повечето бяха младежи до 18-годишна възраст.

Пожар в нощен клуб в Букурещ уби 27 души и рани други 200

Пожар в нощен клуб в Букурещ уби 27 души и рани други 200

Пожарът, предшестван от експлозия, е предизвикан от светлинни ефекти

Пожарът е бил предизвикан от светлинни ефекти. Той е бил предшестван от експлозия. Огънят бързо е обхванал малкото пространство.

В заведението по това време са се намирали около 500 души. Големият брой хора и паниката, която е настъпила заради пожара са довели до фатални сблъсъци около изходите.

61 души са вече загиналите при пожара в нощния клуб в Букурещ

61 души са вече загиналите при пожара в нощния клуб в Букурещ

Ведомството допълва, че 22 души остават хоспитализирани

Клубът е бивша фабрика с два малки изхода. Само един от тях е могъл да се отвори първоначално.

По случая бяха задържани собствениците на клуба, които бяха обвинени в непредумишлено убийство, както и районен кмет, който преди това подаде оставка.

Трагедията бе една от причините за многохилядните протести в столицата и други градове на страната, по време на които бе поискана оставката на кабинета. Премиерът Виктор Понта подаде оставка под натиска на общественото недоволство.

Кметът на Букурещ, обвинен, че е разрешил клубът да работи въпреки койнстатирани пропуски, беше осъден на осем години и половина затвор.