Лидерите на централноевропейски държави подписаха съвместна декларация в четвъртък, според която имиграцията не трябва да бъде отговорът на намаляващата раждаемост на Европейския съюз, като същевременно призовават блока да запази семейната политика под национална юрисдикция, съобщава "Ройтерс".

Чешкият премиер Андрей Бабиш, словенският премиер Янез Янша, унгарският премиер Виктор Орбан, президентът на Сърбия Александър Вучич и членът на президентството на Босна и Херцеговина Милорад Додик подписаха декларацията.

Силните антиимигрантски позиции, заети от правителствата в страни от Централна Европа като Унгария - макар и популярни сред много местни избиратели - рязко контрастират с политиките в останалата част на блока.

Страните от ЕС решени да предотвратят безконтролната миграция от Афганистан

Страните от ЕС решени да предотвратят безконтролната миграция от Афганистан

Нямало да допуснат да се повтори хаотичният наплив на мигранти от 2015 г.

Тези страни от Централна Европа също възразяват срещу критиките на ЕС към политиките им по социални въпроси като правата на гейовете.

"Увеличаването на броя на европейските деца е от съществено значение за запазването на европейската християнска култура и други религиозни традиции за бъдещите поколения", се казва в изявлението, подписано от премиерите на Унгария, Полша, Чехия, Словения и президента на Сърбия, който е не е член на ЕС.

"Миграцията не трябва да се разглежда като основен инструмент за справяне с демографските предизвикателства."

Австрия няма да приеме нито един афганистански бежанец

Австрия няма да приеме нито един афганистански бежанец

Канцлерът Курц: Това няма да се случи, докато съм на власт

Унгарският премиер Виктор Орбан, изправен пред избори през следващата година, става все по-радикален по отношение на социалната политика, за да "защити" традиционните християнски ценности от т. нар. западен либерализъм.

Той също така засили антиимиграционната си кампания през последните седмици след превземането на властта от талибаните в Афганистан.

Орбан разглежда мюсюлманската имиграция в Европа като заплаха за културната идентичност на континента, посети в сряда стоманена ограда на границата на ЕС със Сърбия с чешкия си колега Андрей Бабиш.

Невиждан от десетилетия срив на раждаемостта във Франция

Невиждан от десетилетия срив на раждаемостта във Франция

През 2020 ражданията спаднаха до най-ниското ниво след Втората световна война

Бабиш също е изправен пред избори след две седмици и подобно на Орбан той води кампания със силно антимигрантска платформа.

Раждаемостта в Европейския съюз намалява от 2000 г. насам, показват данните на Евростат.

"Единственото устойчиво решение срещу изчезването на Европа е да се увеличи раждаемостта", каза Бабиш пред Демографската среща на високо равнище в Будапеща, където централно-европейските лидери издадоха съвместното си изявление.

Тъй като икономиките на Централна Европа се възстановяват от пандемията, компаниите в региона се борят да намерят работници, тъй като пазарите на труда се затягат.

Италия с най-ниска раждаемост от 160 г.

Италия с най-ниска раждаемост от 160 г.

Населението на Италия намаля със 189 000 до 60,25 милиона души

Бабиш посвети голяма част от речта си в четвъртък да обсъжда ключови въпроси, засягащи семействата - не само на това, което според него е необходимо да се защитят европейските граници, но и да се защити самата "европейска култура" .

"Най-поразителната е реакцията на много западноевропейски политици. Дори и да са наясно, че европейските нации бавно измират, вместо да се опитват да повишат раждаемостта на собствените си жени, те избират най-бързото "решение", а именно да внасят мигранти - нелегални мигранти - особено през последните години, хора, идващи от Близкия изток и Африка, хора от напълно различни културни среди."

"Колко проблемен е този подход, можем да видим днес всеки ден във Великобритания, Белгия, Швеция и Германия, а също и в любимата ми, Франция. Не разбират ли тези политици, че е важно да се помогне на мигрантите на място в техните страни на произход, където са родени и живеят - както често препоръчвах, заедно с Виктор Орбан". 

"Вчера той и аз посетихме унгарската граница - единствената наистина ефективна в Шенген. Те се борят срещу нелегалната миграция. Те се борят срещу трафикантите на хора, които вземат 3500 евро от тези нещастни хора, на които са обещали по-добър живот, но дори не изпълняват това обещание. Най-накрая трябва да направим нещо по въпроса."

2800 евро струва пътят на мигрантите от Турция до Сърбия

2800 евро струва пътят на мигрантите от Турция до Сърбия

Между 8 000 и10 000 евро пък е пътят от Афганистан до Германия

Бабиш предупреди за последиците от намаляването на раждаемостта в Европейския съюз, където средно на една жена се раждат 1,6 деца, докато за поддържане на населението са необходими средно 2,1 деца.

В много страни, като Франция, той каза, че тези цифри са по-високи само поради много повече деца, родени в мигрантски семейства, "а европейците стават малцинства".

"Като премиер вече четири години казвам, че нашите граждани ще решават кой живее и работи в Чехия. Нашето правителство и гражданите ще решат".

"Те знаят, че масовата, неконтролирана нелегална миграция не е решението. Точно обратното. Единственото наистина устойчиво решение срещу изчезването на Европа е да увеличим раждаемостта на нашето коренно население".

"Това е път, общ път за страните от Вишеградската четворка (Чехия, Унгария, Словакия, Полша). Това е единственият начин да не се окажем като някои западноевропейски страни, които буквално се променят пред очите ни от година на година."

Намаляваме и застаряваме: 14.4% от населението са деца до 15 г.

Намаляваме и застаряваме: 14.4% от населението са деца до 15 г.

Населението в България вече е 6 916 548 души