Десетки семейства напуснаха обсадената източна част на сирийския град Алепо, която се контролира от опозицията. Те преминаха през „хуманитарен коридор” към контролираната от правителството западна част.

Това съобщава сирийската държавна медия SANA, цитирана от „Франс прес”.

Евакуацията идва 48 часа, след като Русия и Дамаск обявиха, че ще отворят три хуманитарни коридора за цивилни и бунтовници от обсадени от сирийските сили квартали на опозицията в града към контролирани от правителствени войски земи.

Асад с указ за амнистия на бунтовници, Русия открива хуманитарни коридори в Алепо

Асад с указ за амнистия на бунтовници, Русия открива хуманитарни коридори в Алепо

В същото време Русия обяви, че ще започне „мащабна”

Тази сутрин дузина семейства напуснаха чрез установените коридори (...), които позволяват на жителите да напуснат обсадените от терористични групи източни квартали”, отбелязват от медията, допълвайки, че са посрещнати от правителствени войници и са откарани с автобуси до временни убежища.

Отбелязва се още, че голям брой жени над 40-годишна възраст са напуснали контролираните от бунтовниците източни района на града и са отведени в убежища.

Агенцията публикува снимки с десетки хора, предимно жени и деца, които преминават покрай войници и са качвани на автобуси.

Медията пояснява още, че „въоръжени мъже от източни квартали на Алепо” са се предали на войници в квартал Салахедин.

Сирийският център за наблюдение на човешките права потвърди, че цивилни са напуснали източната част на града. Не се уточнява какъв е броят им.

Алепо е разделен от средата на 2012 година, като западната част се контролира от правителствените войски, а източната от бунтовници. Но от 7 юли правителствените сили обсадиха районите под контрола на опозицията и прекъснаха линиите на снабдяване.

Около 250 хиляди души все още живеят в града.