ЦРУ направило първия известен до момента опит за ликвидирането на лидер на Кубинската революция през 1960 г. Разузнавателната агенция на САЩ предложила 10 000 долара на пилот да превози Раул Кастро от Прага до Хавана и да организира "инцидент". Информацията разпространява АФП, позовавайки се на разсекретени документи.

Сянката на фамилията Кастро в Куба

Сянката на фамилията Кастро в Куба

Реформи на Острова на свободата

Пилотът Хосе Раул Мартинес, който е бил вербуван от ЦРУ, е получил уверение от агенцията, че ще осигурят университетско образование на двамата синове на Мартинес, ако загине по време на операцията, според документите, публикувани от базирания във Вашингтон институт Архив за национална сигурност.

След като Мартинес заминал за Прага, от централата на ЦРУ в САЩ са наредили на звеното си в Хавана да отмени мисията.

В документите пише да се прекрати мисията.

Тогава пилотът вече е бил в контакт. Когато се върнал в Куба, Мартинес заявил пред агент на агенцията, че не е имал възможност да организира инцидент, както са го обсъждали.

Край на ерата Кастро в Куба - Раул Кастро се оттегля

Край на ерата Кастро в Куба - Раул Кастро се оттегля

Властта поемат лидери, родени след революцията от 1959 г., а жокерът в тестето продължава да е "Северната империя"

Информацията за заговор на ЦРУ за убийството на Раул Кастро съвпадна с разпространяваната информация, че 89-годишният брат на починалия лидер на Кубинската революция Фидел Кастро се оттегля от кубинската политика. Оттеглянето на Раул слага край на близо 60 г. управление на фамилията в Куба от 1959 г.

Властта отива в ръцете на 60-годишния Мигел Диас-Канел, който е президент на страната от 2018 г.

Фидел Кастро се бори срещу 11 американски президенти и оцеля при рекорден брой покушения - 638 според Световните рекорди на Гинес.