ДАЕШ („Ислямска държава”) има много терористи от западни държави, които могат да извършат терористични атаки на Запад. Групировката продължава да вдъхновява поддръжници с „непреки връзки” с ДАЕШ да извършват самостоятелни атаки като тази в Орландо.

„Ислямска държава” изпратила две групи за нови терористични атаки в Белгия и Франция

„Ислямска държава” изпратила две групи за нови терористични атаки в Белгия и Франция

Вестникът се позовава на официален документ

Това ще предупреди тази сутрин шефът на Централното разузнавателно управление на САЩ Джон Бренън, който ще бъде разпитан в Комисията по разузнаване към Сената, предаде СиЕнЕн.

Смятаме, че ДАЕШ обучава и се опитва да разположи терористи за нови атаки. ДАЕШ има голяма група от бойци от западни страни, които потенциално могат да служат като атентатори при атаки на Запад. И групата вероятно разглежда варианти как терористите да проникнат на Запад, включително чрез бежанските потоци, коридорите за трафик на хора и законни методи за пътуване”, пояснява Бренън.

Според него възможностите на ДАЕШ не са отслабнали, въпреки че групировката губи територии в Ирак и Сирия. Но по думите на шефа на ЦРУ, въпреки че САЩ полагат всички усилия срещу ДАЕШ, терористичната организация не е спряна още от Вашингтон.

За съжаление, въпреки целия ни прогрес срещу ДАЕШ на бойното поле и във финансово измерение, нашите усилия не са намалили възможностите на терористичната групировка и възможностите й за достъп по света. Необходимите за тероризма ресурси са много скромни и групировката би понесла още по-големи загуби на територия, на човешка сила и пари, ще каже още той.

Бренън е убеден, че докато натискът продължава да се увеличава, ДАЕШ ще разшири световната терористична кампания, за да поддържа доминацията си в световния тероризъм.