Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ за първи път публикува онлай около 13 милиона разсекретени документа, съобщава БиБиСи.

Документите са публикувани след дългогодишни усилия на активисти за достъп до информация и съдебна жалба срещу ЦРУ.

Архивите включват разузнавателни брифинги, изследователски доклади, информация за НЛО и изследване на паранормални явления.

Целият архив е от почти 800 000 файла с 13 милиона страници. Включва документите на Хенри Кисинджър, който служи като държавен секретар при президентите Ричард Никсън и Джералд Форд, както и няколкостотин хиляди страници анализи на разузнаването и научни открития.

Сред по-необичайните архиви са документи от така наречената "Старгет програма", която се е занимавала с психически сили и екстрасензорни възприятия. Има архиви, свързани с изследването на паранормалните способности на израелеца Ури Гелер през 1973 година.

Други необичайни архиви са свързани с колекция от информация за летящи чинии.

Въпреки че повечето информация е била технически достъпна от средата на 90-те години на XX век, достъпът е бил много труден.

Архивите са били достъпни само на четири компютъра в библиотека в Националния архив на Мериленд между 9,00 и 16,30 часа всеки ден.

Неправителствената организация за достъп до информация MuckRock съди ЦРУ, за да принуди агенцията да публикува документи. Процесът продължи повече от две години.