Постоянно дебатираното търговско проектоспоразумение между ЕС и САЩ не е мъртво и преговорите ще продължат с новата американска президентска администрация след изборите през ноември. Това увери еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом, цитирана от Ройтерс.

Парламентът на Валония одобри CETA

Парламентът на Валония одобри CETA

Всички 28 страни членки подкрепят споразумението

Подобно споразумение между ЕС и Канада може окончателно да бъде подписано в неделя, след като в последния момент белгийският регион Валония склони да се подпише под сделката и на практика да позволи на Белгия да приеме "Всеобхватното икономическо и търговско споразумение".

Пол Манет, премиер на Валония, който води опозицията срещу сделката с Канада, заяви вчера пред местния парламент, че с отстъпките, които е получил, Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) е "мъртво и погребано".

Малмстрьом заяви от своя страна, че не е съгласна с оценката и работата ще продължи с новата американска администрация.

"ТТИП не е мъртво, но ТТИП все още не е споразумение", каза тя пред журналисти след церемония в Брюксел, на която Белгия се подписа под ревизираната търговска сделка с Канада.

"Естествено американските избори ще доведат до пауза на преговорите и ние ще ги възобновим с новата администрация", добави тя.

Вашингтон и Брюксел бяха ангажирани да сключат сделката преди президентът Барак Обама да напусне Белия дом през януари, но двете страни признават, че това няма да се случи.

Някои европейски политици призовават за прекратяване на преговорите и да бъдат подновени след изборите в САЩ с по-голяма прозрачност, по-ясни цели и под друго наименование.

Еврокомисарят поясни, че уроците от канадските преговори ще помогнат при сделката със САЩ.